Fotograf: BBC/Skärmdump

9 branscherna med de värsta cheferna

4 av 10 har slutat på ett jobb för att chefen är dålig, enligt en undersökning. Och här de 9 branscherna där cheferna är allra värst.

4 av 10 har slutat på ett jobb på grund av en dålig chef. Allra värst är det inom rekryteringsbranschen. Allt enligt en undersökning från Approved Index, som är en affärsnätverksgrupp baserad i Storbritannien.

Undersökningen omfattar 40 branscher och den visar att den främsta anledningen till att anställda slutar på grund av chefen är för att han eller hon inte visar tillräcklig uppskattning – 41 procent uppger detta, enligt Independent. Det finns såklart även andra bidragande orsaker till att man slutar på grund av dåliga chefer.

40 procent uppger att man har lämnat ett jobb på grund av att ledningen lät en jobba för hårt, 35 procent på grund av att andra teammedlemmar favoriseras och 31 procent för att chefen inte håller sina löften.

Att jobba går ändå ut på att tjäna pengar – undersökningen visar att 3 av 10 har lämnat jobbet på grund av att man anser att chefen har satt en orättvis lön.

Frågan är samtidigt om det ens hjälper att byta jobb för att slippa dåliga chefer. Rapporten visar nämligen att en tredjedel tycker att ens nuvarande chef är inkompetent.

Här är branscherna där störst andel slutar på grund av dåliga chefer:

9. Arkitekter
Det kan ta många år att bli en kvalificerad arkitekt, men det hindrar uppenbarligen inte anställda från att hoppa av sitt jobb på grund av dålig ledning – hälften har slutat på grund av dåliga chefer.

8. Jordbruk och mat

7. Mode
Modevärlden är känd för rejäl backstabbing, långa arbetstider och krävande chefer – Meryl Streep hade bland annat haft en sådan roll i filmen "Djävulen Bär Prada". 

6. Nöje
Nöjesindustrin är fylld obetald arbetskraft, praktikplatser eller dålig betalning. 

5. Event

4. Redovisning
Revisorer får bra betalt och sitter ofta säkert på sina jobb, men cheferna kräver ofta att man ska jobba 50 timmar och då säger det sig själv vad som till slut händer med de anställda – jo de drar.

3. Marknadsföring och PR
Två tredjedelar av alla marknadsförare och pr-proffs säger att man har slutat ett jobb på grund av en dålig chef.

2. Resor och turism
Jobb inom denna sektor varierar från alltifrån flygvärdinna och hotellchef till reseledare. 

1. Rekrytering
Med tanke på att rekrytering går ut på att matcha sökande med rätt personal verkar branschen ha en bra bit kvar innan man får den egna personalen nöjd. Faktum är nämligen att den här branschen är allra värst.

Undersökningen omfattade 1 374 anställda.

Vilka branscher har då de mest uppskattade cheferna? Enligt undersökningen är det forskare, ingenjörer och grafiker och designer, skriver HR Magazine.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST