Fotograf: Lego/Press

Legos framgångar ger rejäla skattesänkningar i dansk stad

Legos framgångar ger invånarna i en dansk stad en ovanligt stor skattesänkning nästa år.

Den danska leksakstillverkaren Legos framgångar ger invånarna i den jylländska staden Billund, där Lego har sitt huvudkontor och även stor tillverkning, en ovanligt stor skattesänkning nästa år.

I spåren av att leksaksjätten drar in allt större summor från försäljningen av sina byggklossar runt om i världen har politikerna i Billund, som har 26.400 invånare, beslutat att inkomstskatten sänks med 0,5 procent från nyår. Det är en ovanligt stor skattesänkning, skriver Berlingske Business.

"Det är inget tvivel om att vi har god ekonomi i Billund. När vi har en verksamhet som Lego, som går riktigt bra, smittar det av sig på kommunen. Vi har bra bolagskatter, men också många arbetsplatser och många arbetsplatser för högutbildade", säger borgmästare Ib Kristensen till Berlingske Business.

Efter skattesänkningen flyttar Billund upp till delad 19:e plats bland Danmarks kommuner med lägst skatt, från nuvarande 40:e plats. Billund har också Danmarks sjunde lägsta fastighetsskatt.

Lego har runt 3.500 anställda i Billund. En annan stor arbetsplats är Billunds flygplats, Danmarks näst största efter Kastrup.

Legos försäljning ökade med 18 procent under första halvåret till drygt 14 miljarder danska kronor


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.