Fotograf: Stonybrooks Edu

Finansgeni ger saftigt "lönelyft" till 800 lärare - från egna stiftelsen

Mattegeniet Jim Simons, hjärnan bakom en lönsam hedgefond, ger från egna stiftelsen ett "lönelyft" på 125 000 kronor till 800 lärare i USA. Och mer väntar.

Lärare i USA har dåligt betalt i förhållande till lärare i andra i-länder. Den legendariske grundaren av hedgefonden Renaissance Technologies, Jim Simons, ger nu ett "lönelyft" på 125 000 kronor per år för 800 matematik- och vetenskapslärare i New Yorks kommunala skolor.

Han har samlat ihop pengarna genom stiftelsen Math for America, som han startade ihop med sin fru Marilyn Simons för 20 år sedan.

"De har hög moral och stannar kvar inom sitt område. Nästa år blir det 1 000 lärare och det motsvarar 10 procent av alla matematik- och vetenskapslärare i New Yorks kommunala skolor", säger Jim Simons till Business Insider – han ger få intervjuer.

Han sågs tidigt som ett mattefenomen och utbildade vid Harvard och MIT redan i unga år.

Jim Simons var även involverad i en Princeton-operation där matematiker anlitades för att attackera hemliga koder. Han fick dock sparken från uppdraget efter att det kommit fram att hans chef och cheferna inom organisationen han jobbade för inte delade hans syn på Vietnam-kriget – Jim Simons var emot kriget.

Jim Simons dock inte bara ett matematiskt geni, utan också grundare av hedgefonden Renaissance Technologies, som idag är värd 22 miljarder dollar.

Han lämnade fonden för 6 år sedan för att kunna arbeta mer med just Math for America.
"Istället för att slå på dåliga lärare som har skapat moraliska problem genom hela skolsystemet, och särskilt inom matematik och vetenskap, måste vi fokusera på att fira dem som är bra och ge dem status", säger han till Business Insider.

Amerikanska lärare får en genomsnittlig lön på 56 000 dollar per år, vilket betyder cirka 467 000 kronor per år.

Detta motsvarar en genomsnittlig nedgång med 1,3 procent i förhållande till hur det såg ut för 13 år sedan, enligt National Center for Education Statistics.

LÄS ÄVEN: Steve Jobs änka satsar 400 miljoner på att skapa "superskolor"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.