Åtal mot förre Fingerprint-vd:n skjuts upp

Åtalet mot Fingerprint Cards förre vd skjuts upp, SSAB i kris enligt analys och Ubers indiska konkurrent Ola får saftig värdering.

ÅTALET MOT JOHAN CARLSTRÖM SKJUTS UPP
Åtalet mot Fingerprint Cards tidigare vd Johan Carlström gällande grovt insiderbrott skjuts på framtiden.

Det skriver Dagens Industri i onsdagens tidning.

Anledningen till att åtalet bordläggs är att Johan Carlström har anmält åklagaren för jäv och brott mot etiska regler. Dessa anklagelser ska nu utredas, uppger tidningen.

UBERS INDISKA KONKURRENT OLA VÄRDERAS TILL 5 MDR USD
Den största indiska konkurrenten till taxibolaget Uber, Ola, håller på att ta in kapital på en värdering motsvarande 5 miljarder dollar.

Det skriver Bloomberg News.

Bland investerarna finns, enligt Wall Street Journal, japanska Softbank och amerikanska Tiger Global Management.

Värderingen motsvarar en tiondel av Ubers, som är mindre än Ola i Indien: den 31 juli rapporterade Wall Street Journal om en finansieringsrunda i Uber som värderade det bolaget till nästan 51 miljarder dollar.

"SSAB I AKUT KRIS"
SSAB pressas av en kollaps i stålpriserna, krympande marginaler i Nordamerika, fortsatt överutbud i Europa, en fallande aktie och utländska institutioner som tar blankningspositioner. Därtill spekuleras i om bolaget ska göra en nyemission.

Den dystra bilden ger Dagens Industri om landets största stålbolag.

Likväl ser tidningen "en klart begränsad sannolikhet" för att SSAB gör en nyemission i närtid.

"Dels för att bolaget har bra kassaflöden samt god tillgång till bankfinansiering och dels för att det i det närmaste är uteslutet att Industrivärden, med Fredrik Lundberg som ny ordförande, är villigt att ta ansvar för en nyemission".

Frågan är också om det pågående besparingsprogrammet räcker för att nå långsiktig lönsamhet, och där är tidningens skribent tveksam. För var dag som går blir det i stället allt mer troligt att bolaget måste ta till nya stora och smärtsamma strukturgrepp, som att stänga masugnarna i Oxelösund permanent.

Mot bakgrund av de låga förväntningarna och den kraftiga kursnedgången borde det vara ett bra tillfälle att köpa SSAB-aktien.

"Den som överväger det bör dock noga beakta de ytterst osäkra marknadsutsikterna, SSAB:s höga nettoskuldsättning som kan leda till nyemission och risken för att någon av de större ägarna är på väg att sälja sina aktier", resonerar DI.

På det sista temat menar tidningen att om Industrivärden skulle sälja sina aktier är den finländska statens ägarbolag Solidium en sannolik köpare. Även LKAB, SSAB:s fjärde största ägare, kan under sin nye vd komma att ompröva sitt ägarskap.

LÅG PRISSKILLNAD MELLAN WTI OCH BRENT
Råvarupriserna utvecklades lite blandat under tisdagen där oljan rekylerade upp efter måndagens fall medan guldet backade.

Vid stängning klockan 20.35 hade Brentoljan stigit 0,5 procent till 47:59 dollar per fat. WTI var upp 1,6 procent till 44:71 dollar per fat.

Efter måndagens branta oljefall var det lite muntrare toner i tisdagens handel där det "svarta guldet" kan ha påverkats av stigande aktiemarknader.

På oljemarknaden är nu prisskillnaden mellan Brent och WTI den lägsta på åtta månader i spåren av ökat utbud av nordsjöolja, enligt Bloomberg News. Utbudet av nordsjöolja kan komma att nå den högsta nivån på tre år i oktober enligt sammanställd data av Bloomberg

ANDERSSON: SAMMA PROGNOSER I HÖSTBUDGET SOM I HARPSUND
Regeringens prognoser i höstbudgeten, som presenteras på måndagen, kommer att vara desamma som de som lades fram i Harpsund den 21 augusti.

Det sade finansminister Magdalena Andersson på tisdagen, enligt Bloomberg News.

I Harpsund trodde regeringen bland annat på en BNP-tillväxt på 2,8 procent i år och nästa år.

Hon sade att den något starkare BNP-utvecklingen än väntat för andra kvartalet inte ändrar bilden, men bekräftar synen om en återhämtning i ekonomin.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.