Fotograf: Michael Euler/TT

Tunga tidningen: Är Alibabas framgångar en bluff?

Jack Mas Alibaba ifrågasätts av en tung finanstidning som spår ett tungt fall för aktien. Tillväxt- och försäljningssiffrorna verkar inte gå ihop.

För ett år sedan börsnoterades ehandelsjätten Alibaba. Grundaren Jack Mas skötebarn togs emot väl av börsen. Vid noteringen den 19 september hamnade aktiepriset på 68 dollar per aktie och den totala värderingen på otroliga 168 miljarder dollar.

Mycket har hänt under året som gått. Bland annat har Kinas aktiemarknad skakat till, och stora kinesiska bolag har imploderat.

I fredags handlades Alibabas aktie kring 64 dollar, alltså en svag nedgång jämfört med introduktionen.

I sitt senaste nummer tittar den tunga amerikanska börstidningen Barron's närmare på just Alibaba. Tidningen hittar inte mycket positivt att säga om Jack Mas bolag.

De flesta analytiker har en riktkurs på nästan 50 procent över dagens aktiekurs, men Barron's tycker att en nedgång med 50 procent är mer sannolik. Aktien handlas kring ett P/E på 25, vilket kan jämföras med Ebays 15. Vidare varnar tidningen för konkurrensen och att andra kinesiska börsintroducerade bolag initialt har varit framgångsrika men sedan blivit kalla.

Det mest iögonfallande med artikeln är dock att den lyfter frågan om huruvida bolagets siffror är påhittade. Det gäller särskilt tillväxtsiffrorna, vilka Barron's noterar är högre än de för exempelvis Google och Facebook.

En analytiker noterar till exempel att Alibabas totala antal kunder, 367 miljoner, är nästan detsamma som en kinesisk myndighets uppskattning av hur många kineser som e-handlar. Och genomsnittsköparen spenderar 26 procent mer på Alibaba än den genomsnittliga amerikanske e-handlaren gör på alla sajter, trots skillnaden i välstånd mellan länderna. Barron's skribent tillägger att Alibaba förnekar att siffrorna har överdrivits.

Finansbloggen Zero Hedge noterar syrligt att Barron's så sent som i april i år satte en riktkurs på 125 dollar, jämfört med dagens riktkurs på 30 dollar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.