Fotograf: Stocksnap

Att pendla är att jobba - och ska ge lön

Att resa till jobbet ska räknas till arbetstiden och ge lön, enligt en färsk dom i EU-domstolen.

För arbetare som inte har ett fast kontor borde tiden som tillbringas att resa från det första till det sista uppdraget räknas som arbetstid, det har EU-domstolen fastställt. Enligt BBC kan beslutet ha en enorm påverkan, och innebär att arbetsgivarna måste planera de anställdas scheman så att det första och sista uppdraget är nära till deras bostäder.

Avgörandet kan bland annat påverka elektriker och försäljare.

Domstolen menar att beslutet syftar till att skydda arbetarnas hälsa och säkerhet, vilket beskrivs i EU:s arbetstidsdirektiv.  I direktivet ingår bland annat att dygnsvilan ska uppgå till minst 11 timmar och att arbetsveckan i genomsnitt inte får överskrida 48 timmar, övertid inkluderat.

Domen föll efter ett pågående rättsfall i Spanien där ett bolag som installerar säkerhetssystem lade ner sina regionala kontor. De anställda kunde köra i flera timmar för att nå sitt första uppdrag. Först vid ankomsten började dock arbetstiden räknas.

Enligt SVT är det oklart hur Sverige påverkas. Svenska fackförbund som SVT har varit i kontakt med vill först studera domen för att se hur svenska kollektivavtal påverkas.

LÄS ÄVEN: Analys: Du är kung i den nya Uber-ekonomin

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.