Fotograf: Uber

"Uberpop är inte något annat än organiserad svarttaxi"

Första domen mot en Uberpop-förare har fallit - olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen, menar domstolen.

En Uberpop-förare i Stockholm har nu dömts för att ha bedrivit taxitrafik utan tillstånd och utan taxiförarlegitimation. Föraren är den första från Uberpop som döms i Sverige. Uberpop har varit i blåsväder sen tjänsten lanserades och går ut på att privatpersoner kör passagerare i sina egna bilar. Resorna bokas via Ubers app.

UBERPOP: Uber låter privatpersoner ta betalt för att plocka upp samåkare

"Domen bekräftar vår uppfattning att Uberpop inte är något annat än organiserad svarttaxi", säger Transports förbundssekreterare Markus Pettersson till tidningen Transportarbetaren.

Den dömda föraren ska nu betala 2 500 kronor i böter för olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen, rapporterar TT.

Ubers lanseringschef i Norden, Alex Czarnecki, skriver i en kommentar till domen att Uber står fast vid att man verkar inom ramen för svensk lagstiftning och att man kommer fortsätta dialogen med relevanta svenska myndigheter.


LÄS ÄVEN:
 Taxi vs Uber - hur traditionella bolag förgör sig själva genom att rata innovation

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.