1 av 4
Bildspel: Apples nya Iphone 6S. Fotograf: Apple

Alla Apples nya prylar

Under gårdagens stora Apple-event presenterade bolaget en rad nya produkter. En ny Iphone, en större Ipad och nya versioner av bolagets smarta klocka stod i fokus.

IPHONE 6S / S6 PLUS
"De må se bekanta ut, men vi har förändrat allt i dessa nya telefoner", sa Apples vd Tim Cook under eventet. De nya telefonerna kommer i fyra färger - silver, guld, rymdgrå och roséguld. Man använder en ny typ av aluminium i lurarna och har därför minskat risken ytterligare att telefonerna skulle böja sig, något många användare var rädda för när den Iphone 6 första släpptes. 

Den största förändringen är dock att man nu introducerar en så kallad 3D-skärm. Nu kommer telefonen inte bara reagera på hur du sveper och klickar, utan även på hur hårt du gör detta. Genom att trycka fingret lite hårdare mot skärmen kommer du kunna få fram genvägar till olika funktioner du använder ofta i dina appar. 

Även inne i apparna ska den nya tekniken kunna användas. Exempelvis ska du kunna trycka lite hårdare på en konversation i Imessage och då få en förhandsvisning på vad konversationen innehåller, utan att den faktiskt öppnas. Fortsätter du trycka hårt öppnas automatiskt konversationen. 

De nya telefonerna kommer även med bättre kameror, både på fram- och baksidan. 

Lurarna kommer kosta lika mycket som Iphone 6 med ett startpris på 650 dollar för 6S och 750 dollar för 6S Plus. Iphone 6 och 6 Plus kommer på samma gång bli 100 dollar billigare än tidigare.

De nya telefonerna börjar säljas den 12e september och når butiker den 25e. Den nya versionen av Apples operativsystem, Ios 9, kommer släppas den 16e.

LÄS ÄVEN: Så vill Nokia attackera - och ta tillbaka - mobilmarknaden 2016


IPAD PRO
En större och snabbare Ipad, det är vad Apple nu utlovar. Paddan kommer vara nästan 33 cm bred och säljas för 799 dollar. Skärmen är stor nog för att ett helt tangentbord ska få plats och har en högre upplösning när Apples senaste datorers skärmar. 

Under eventet var det tydligt att Apple vill att paddan ska användas i näringslivet. För att understryka detta har man skaffat sig en aningen oväntad partner för just denna produkt - Microsoft. Kirk Konenigsbauer från Microsoft kom ut på scenen när Ipaden presenterades och visade ut Officepaketet fungerar på produkten.

Även Adobe är med på tåget och lanserar nu en ny produkt för paddan vid namn Photoshop Fix. 

ANALYS: Därför har Apple tappat farten


APPLE TV
Apples nya tv-system kommer med ett helt nytt operativsystem, en ny kontroll och en ny Appstore. Det nya operativsystemet heter Tvos och bygger vidare på Ios. Det nya systemet kommer ha ett startpris på 149 dollar.

Med den nya kontrollen kan du styra din tv även med de nu Apple-typiska svepningarna och klicken på kontrollens topp. Du kommer även kunna styra tv:n med Apples Siri.

Den största skillnaden är att du nu kan exempelvis spela spel på tv:n som utvecklats av andra företag än Apple. Den nya Appstoren öppnar helt enkelt upp för programvara som inte kommer via Apple. 


APPLE WATCH
Inte så mycket nytt. Klockan kommer i två nya färger och med nya band. Bland annat ett band i läder från Hérmes som börjar säljas i oktober.

LÄS ÄVEN: Så står sig Apple Music mot Spotify

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST