Fotograf: Ikea

Ikea ska anställa 100 000 på fem år

Ikeas försäljning växer så det knakar och självklart vill bolaget växa ikapp. På fem år ska man därför anställa 100 000 nya medarbetare.

Det går bra för Ikea igen. Under torsdagen släppte möbeljätten sina globala försäljningssiffror för verksamhetsåret 2015 som man avslutade den sista augusti. Koncernens totala försäljning har ökat med 11,2 procent jämfört med föregående år och landar 2015 på 31,9 miljarder euro. Efter att man justerat för valutaeffekter ökade försäljningen med 8,9 procent. Försäljningen i jämförbara varuhus växte med 5,1 procent, skriver Svd.

LÄS ÄVEN: Ikea: Klart för flyktingläger - som levereras i platta paket

Efter det starka året har Ikea satt upp nya, storslagna mål. Lagom till år 2020 vill möbeljätten ha dubblat sin försäljning och ökat sin personalstyrka med 100 000 personer, rapporterar Svt. I dag har man 147 000 anställda världen över, men detta ska alltså öka med nära 70 procent på bara fem år. 500 av de nyanställda ska jobba i Älmhult.

En annan viktig poäng i Ikeas nya siffror är att trafiken till möbeljättens hemsida och webbshop ökar. I Sverige ser man även att antalet besök i de fysiska butikerna har börjat minska. Från 37,8 miljoner 2014 till 37,4 miljoner 2015. Något som inte oroar Ikeas Sverigechef Håkan Svedman. "Vi hade 77 miljoner besök på vår hemsida under det gångna verksamhetsåret. Totalt sett ökar vi därför besök till Ikea", säger han till Svd.

LÄS ÄVEN: Så fick 16 av världens mest kända bolag sina mystiska namn

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST