Fotograf: Stocksnap

Sömnforskare: Arbetsdagen borde börja tidigast 10

Trött när du rullar in på jobbet vid 8? Då är det kanske inte dig det är fel på, utan hela systemet. Sömnforskaren Paul Kelley hävdar att hela samhället befinner sig mitt i en sömnkris eftersom vi inte anpassat våra liv efter vår biologiska klocka.

”Personer som jobbar borde börja tidigast vid 10. Anställda lider ofta av sömnbrist och många mår dåligt på grund av detta, trots att vi inte skulle behöva göra det. Vi kan inte byta ut vår biologiska 24-timmarsrytm”, säger sömnforskaren Paul Kelley till British Science Festival och menar att vi måste börja anpassa arbetstider efter hur vi är skapta.

Kelley är verksam vid Oxfords Sleep and Circadian Neuroscience Institute och menar att samhällets sömnbrist leder till allvarliga hot mot vår hälsa, vårt humör och vårt allmänna välbefinnande, skriver Science Alert. Vi sover helt enkelt för lite för att våra kroppar är inställda på att vara vakna andra tider och i längden är det farligt.

Dessutom påverkar bristen på sömn vårt minne och vår prestationsförmåga negativt, vilket borde vara ett intressant argument för att förskjuta arbetsdagen för chefer. 

LÄS ÄVEN: Sömnprofessorn: "Hjärnan ser minsta problem som omöjligt vid för lite sömn"

Värst drabbade är ungdomar i åldern 14-24 år, enligt Kelley. Oxford-forskaren beräknar att unga britter förlorar i genomsnitt 10 timmar sömn per vecka då man tvingas gå på tidiga lektioner. 

Kelley är engagerad i projektet Teensleep, där målet är att få ihop 100 skolor i Storbritannien som ska delta i ett experiment där skoldagen startar senare. Han förespråkar att skoldagen ska starta 8:30 för barn i åldern 8-10 år, 10:00 för 16-åringar och 11:00 för 18-åringar.

”Vid 10 års ålder borde du gå till skolan på ett sätt som passar in med vår traditionella 9-5-livsstil och när du passerat 55 år passar samma mönster igen. Men där i mellan sker det stora förändringar och beroende på din ålder skulle du i många fall behöva börja jobba 3 timmar senare, vilket är helt naturligt”, säger Kelley.

LÄS ÄVEN: Professorn: "Vi borde bara jobba två timmar per dag"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST