Fotograf: Apple

Därför har Apple tappat farten

Under sommaren saktade Apple ner ordentligt. Inför kvällens stora event, där Apple väntas presentera sin nya telefon, reder VA ut vad som egentligen hänt med bolaget aktie - och varför.

Vad har hänt?
Oron för att Apple, världens högst värderade börsbolag, har börjat tappa farten har fått aktien att rasa under sommaren. Från toppnoteringen i februari i år när aktien noterades till 135 dollar har aktien tappat närmare 15 procent vilket betyder att 850 miljarder kronor i marknadsvärde är borta, lika mycket som vad två av Stockholmsbörsens allra största bolag, H&M och Ericsson är värda totalt.

Varför har det hänt?
Som så mycket annat den gångna sommaren är det Kina som också spökar för Apples del. Signaler om en svagare tillväxt i den kinesiska ekonomin har skakat om hela den globala finansmarknaden.

Även om Apple har mer än dubblat sin försäljning i Kina var den viktiga försäljningsutvecklingen för bolagets flaggskeppsprodukt iPhone en besvikelse i den senaste kvartalsrapporten.

I samma veva kom också en marknadsanalys som visade att Apple halkat ner från försäljningstoppen i Kina där nu istället inhemska Xiaomi är den mest sålda telefonen följd av likaså kinesiska Huawei.

Även om produktfloran från Apple har växt till sig på senare tid så är det med iPhone som aktien fortfarande står och faller. Andra produkter som Apple Watch Apple Music och Apple Pay har en bra bit kvar innan de kan nå meningsfulla volymer.
Vissa signaler tyder bl a på att efterfrågan på Apple Watch inte alls är vad många hoppats på.

I slutet av 2012 var senaste gången som aktiemarknaden började tvivla på framgångssagan Apple och aktien snabbt rasade från 100 dollar till 55 dollar. Sedan dess har den dock återhämtat sig med besked. (se grafen nedan)

LÄS ÄVEN: Så står sig Apple Music mot Spotify

Vad händer nu?
I kraft av sin storlek och sin kraftiga uppvärdering har Apple varit en av drivkrafterna bakom den långvariga börsuppgången sedan mars 2009 och finanskrisen. Ett Apple som hackar betyder alltså att hela aktiemarknaden tappar ett viktigt draglok.

Apple har dock långt ifrån någon bubbelvärdering. Med den stora, svällande kassan exkluderad värderas aktien kring p/e under 10.

Och marknaden har också långt ifrån tappat hoppet om aktien. Av de 49 aktieanalytiker som bevakar Apple har 32 stycken, eller 76 procent fortfarande köp på aktien. Bara 2 analytiker tycker att man ska sälja.

Vd Tim Cook förklarade också i samband med sommarens kvartalsrapport att ingenting har hänt som har förändrat hans förväntan på att Kina snart kommer att vara Apples största enskilda marknad.

LÄS ÄVEN: Svensk toppanalytiker totalsågar Apples rekordvärdering - "modernt kvacksalveri"

Och i kölvattnet på dagens produktstjärna, den smarta mobilen iPhone, finns en rad nya produkter och tjänster som Apple Watch, Apple Music och Apple Pay som om några kvartal kan börja sätta avtryck i bolagets utveckling.

Bakom kulisserna i den innovativa bjässen pågår nu också förmodligen någon form av utveckling av en helt ny produktkategori, en Applebil.
Apple rapporteras nyligen ha hittat en före detta militärbas i trakterna av San Francisco i USA som uppges vara världens största säkerhetstestanläggning i världen där bolaget ska kunna testa en ny, förmodligen självkörande bil under utveckling. Apple uppges också ha rekryterat en rad experter på automation och bildesign.

Till en Apple Car-lansering torde det dock vara ett tag kvar, men redan nu i september förväntas bolaget komma med nya iPhonelanseringar vilka tillsammans med försäljningsutvecklingen för de befintliga telefonmodellerna kommer att styra Apples kursutveckling de närmaste kvartalen.

LÄS ÄVEN: Så vill Nokia attackera - och ta tillbaka - mobilmarknaden 2016

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST