Fotograf: Michelle Spingler/TT

Veckans ord: 人民幣

Världen skakade, och det var renminbis fel. Detta är namnet på det som i vardagslag kallas yuan, och som förkortas CNY. Det är aldrig lätt med kinesiska.

Första stavelsen, ren (skrivs med ett uppochnervänt V), visar att det har med folket att göra, precis som folkets armé, folkets dagblad, folkkongressen och allt annat folkligt i Kina. Renminbi är folkets valuta som Mao kickstartade 1948.

Nu devalveras folkets valuta precis som alla andra valutor tävlar i deprecieringsracet. Billigast valuta vinner. Undras vad det kinesiska folket tycker om det. I varje fall tycker inga andra folk om det.

Det är bara i Kina det finns en folkets valuta. Alla andra inser att penningpolitik är för svårt för folket. Så valutornas namn visar hur man försökt förklara det lite pedagogiskt för folket. Det mesta handlar om pressad, präglad plåt. Pund anger vikten på metallen. Yen talar på klingande japanska om att plåtbiten är rund. Förresten betyder också kinesiska yuan (stavat med ett pi med ett streck över) rund plåtbit. Och dollar talar om att metallen kom från dalen (där det tydligen låg en gruva). Men det finns två undantag. Euro är förstås Europas valuta. Och den svenska kronan är förstås regentens – inte folkets – valuta, den regent som finns avbildad på plåtbiten. Men det fanns bara två undantag. T o m det senaste handlar om plåt. Bitcoin betyder mynt, fastän det inte har något fysisk existens.

VECKANS ORD

 

Ekonomi är lika mycket ord som siffror, lika mycket Word som Excel – och det är lika mycket buzzwords som nyckeltal.

 

Lars Melin är docent i svenska, linguistic asset manager och populärvetenskaplig författare, senast med boken Money talks (Morfem förlag 2013).

 

Varje vecka väljer han ut ett av alla ekonomi-buzzwords som cirkulerar och presenterar det för VA.se:s läsare.

 

Å andra sidan är bitcoin den enda valuta som verkligen kunde kallas folkets valuta eftersom den inte styrs av Mao, regenten, Stefan Ingves eller någon annan. Den bara finns där ute i cyberrymden, precis som Facebook.

Läs fler Veckans ord här.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.