Fotograf: Swish

Skatteverket: "Utbrett fusk med Swish"

Betalappen Swish har hyllats av många, men nu hamnar appen under Skatteverkets lupp. 

Att skicka pengar via Swish har blivit allt vanligare, men det är inte bara privatpersoner som använder appen. Flertalet småföretag, som inte accepterar traditionella kortbetalningar, använder också betalappen. Detta är särskilt vanligt under sommaren då enklare kaféer och loppmarknader har öppet, skriver Svd.

Utvecklingen har uppmärksammats av Skatteverket, då många av dessa Swish-betalningar inte registreras av småföretagen och hamnat utanför bokföringen. "Här ser vi en hel del brister. Kunden swishar iväg pengarna men i nästa steg ska man få ett kvitto på att det har registrerats. Här ser vi att man ofta struntar i att slå in det", säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, till Svd.

LÄS ÄVEN: En tredjedel av svenskarna betalar med mobilen

Den bekräftelse du ser i appen efter att en Swish-betalningen genomförts är alltså inte ett kvitto. Så får du ingen annan bekräftelse betyder det att betalningen inte registrerats i företagets bokföring.

Conny Svensson säger att sommarens kontroller visar på en tydlig ökning av antalet bolag som slarvar med sin bokföring. "Tittar man på antalet sanktioner så brukar det bli sanktioner i cirka 25 procent av de kontroller vi genomför. Nu i somras låg det på cirka 40 procent i Västsverige och så ser det också ut i södra Sverige. Men bristerna gäller inte bara vid Swish-betalningar utan att man låter bli att registrera en betalning i största allmänhet."

Nu kan det ökande användandet av Swish vid köp leda till nya regler. "Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats", säger Conny Svensson till Svd.

LÄS ÄVEN: Appen som placerar dina småpengar - och vill göra alla till investerare

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.