Fotograf: TT / Matthias Schrader

Tyska bolag: "Vi behöver flyktingarna i ekonomin"

Tyskland beräknas ta emot 800 000 asylsökande under året. Något som kommer stärka landet ekonomiskt, enligt många tyska företag.

När nu tusentals flyktingar når Tyskland varje dag har det tyska näringslivet ett tydligt budskap: ge dem jobb. "Om vi kan integrera dem snabbt på arbetsmarknaden kommer vi hjälpa både dem och oss själva", säger Ulrich Grillo, chef för den stora tongivande industriorganisationen BDI.

Flyktingströmmarna till Tyskland kommer från både Syrien, Afghanistan, Eritrea, Kosovo och Albanien och i år räknar tyska myndigheter med att motta 800 000 asylsökande. En rekordhög siffra, skriver AFP.

LÄS ÄVEN: M vill ha tillfälliga uppehållstillstånd - MUF sparkar bakut

Allt fler tyska bolag ser nu en stor ekonomisk potential i de hundra tusentals flyktingar som anländer. Landet har i flera år haft en åldrande population och barnafödandet är alltjämt på väg nedåt. Något som skapat en brist på ung, utbildad arbetskraft i landet.

Arbetslösheten i Tyskland ligger på 6,4 procent i dag, vilket är den lägsta nivån man sett i landet sedan Berlinmurens fall. Arbetsgivarorganisationen BDA uppskattar dock att landet fortfarande saknar 140 000 ingenjörer, programmerare och tekniker.

Sjukvårdssektorn behöver också mer arbetskraft. Man räknar med att 40 000 trainejobb inte kommer kunna fyllas bara i år.

Om landet inte gör någonting räknar tankesmedjan Prognos med att Tyskland redan 2020 kommer sakna 1,8 miljoner arbetstagare man skulle behövt på arbetsmarknaden. År 2040 uppskattas den siffran landa på 3,9 miljoner.

Den rekordhöga invandringen kan dock lösa problemet, då många av de anländande flyktingarnr är unga och enligt BDIs Grillo har mycket goda kvalifikationer.

Tyska företag har redan påbörjat processen att ge de nyanlända arbete. Nu ber många av dem även staten att agera. "Gör det lättare för oss att anställa flyktingarna", lyder kravet som bland annat arbetsgivarorganisationen BDA ställer sig bakom. Företagen vill bland annat få garantier från regeringen att deras anställda inte plötsligt kommer deporteras. 

I dagsläget finns en lag som hindrar tyska bolag från att anställda en asylsökande om de inte kan bevisa att det inte finns någon tysk kandidat. En regel som många företag och organisationer nu ber staten att ta bort. På företagens önskelista står även ökad finansiering till utbildning i tyska för de nyanlända och att anländandes kvalifikationer snabbare ska kunna översättas och erkännas på arbetsmarknaden.

Tyska regeringen är till stor del med på tåget. "De som kommer hit som flyktingar ska så fort som möjligt bli våra grannar och våra kollegor", sa tyska arbetsmarknadsministern Andrea Nahles i förra veckan.

LÄS ÄVEN: Han flydde från kriget och blev miljardär - nu ska han rädda världen

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST