Fotograf: Swedish Algae Factory

Hennes alger ska bli framtidens bränsle

Med en miljon från Niklas Zennström och tre miljoner från Vinnova har Sofie Allert fått fart på sin alger. Nu är målet hundra algfabriker och att bli störst på biobränsle.

Hundra algfabriker och störst på biobränsle. Det är målet för Swedish Algae Factory senast 2030. Affärsidén bygger på att använda kiselalger för att utvinna produkter som råolja, biokol och fiskfoder.

"Vart femte andetag en människa tar kommer från syret från kiselalger", säger Sofie Allert, som är vd och en av grundarna.

Hon ville bli författare och journalist, men en kemilärare utöver det vanliga ledde till att hon fick upp ögonen för biologiska och kemiska processer och hon började läsa bioteknik på Chalmers i Göteborg.

BÖRJA MED ATT BLI BESATT

Sofie Allerts insidertips till miljöentreprenörer

Bli besatt. Nära och kära kallar mig algnörd.

Var inte rädd för att misslyckas, de flesta startupbolag gör det. Det viktiga är erfarenheterna man tar med sig in i nästa verksamhet.

Fokusera på affärsidén. Det går alltid att lära sig ekonomifrågor och annat allteftersom.

Sondera bidragsterrängen.

Använd din frustrationen över miljösituationen i världen och låt den bli det som får verksamheten att utvecklas.

lnse att koldioxidutsläpp är ett komplext problem. Det finns inte någon helig graal, utan många bäckar små är det som gäller.

Det dröjde inte länge förrän hon insåg att hon brann för att ta idéer till marknaden och det blev Chalmers entreprenörsskola. Det var också där som hennes vägar korsades med Angela Wulff som blev forskningschef på deras gemensamma bolag Swedish Algae Factory. Hon är professor i marinekologi vid Göteborgs universitet.

"Jag höll på med ett kandidatarbete om hur man ska producera biobränsle från alger, men insåg snart problemet med mörka och kalla vintrar i Sverige. Angela berättade att hon under en polarexpedition upptäckt alger som klarade både låga temperaturer och ljusförhållanden", säger Sofie Allert.

Hur kom ni i gång med Swedish Algae Factory?
"Entreprenörsskolan har ett samarbete med en inkubatorverksamhet och jag var påstridig för att Angela Wulff skulle inkubera idén. Jag jobbade sedan med att affärsutveckla den under mitt masterprogram. Vi drog i gång verksamheten under förra året efter att ha fått ett bidrag på tre miljoner kronor från Vinnova."

Ni har även fått en miljon kronor från Skypeentreprenören Niklas Zennströms Green Mentorship Award. Hur har ni använt pengarna?
"Utvecklat yt- och energieffektiva odlingssystem. Vi har fått konsulthjälp från Imperial College i London som har hjälpt oss med att konvertera organisk biomassa till olja. Den fossila råoljan skapades ursprungligen bland annat från kiselalger genom att de utsattes för höga tryck och temperaturer. Vi gör processen kortare med alger som absorberar koldioxid, fosfor och kväve i realtid."

Vilka produkter kan ni få ut?
"Vi får ut fiskfoder eller råolja och biokol, där det sistnämnda kan användas i exempelvis jordbruket. Kiselalgernas skal testar vi för batterier, kosmetika och kromatografi som är en teknik för avancerade filter. Målet är att skapa hundra Swedish Algaefabriker i världen senast 2030."

Det låter som ett högt ställt mål?
"Vi går först mot fiskfoder och vår kiselprodukt , men långsiktigt även mot råolja och biokol. Vi har redan potentiella kunder som är intresserade av vattenrening med hjälp av våra alger och vi bygger upp vår första demoanläggning under 2016/2107. Vi jobbar med kapitalintensiva projekt som kräver tålamod innan man kan få ut produkterna på marknaden."

Det låter som att ni har ett McDonald's-tänk när det gäller skalbarhet?
"Vi har utvecklat en algdatabank och siktar in oss på marknader med lite kallare klimat. Vi satsar på att vara störst på biobränsle i Europa år 2030. Men det räcker inte med att bara fokusera på biobränsle. Det ser man nu inom USA:s algindustri när oljepriset har sjunkit. Vi måste hitta smarta cirkulära affärsmodeller med flera intäktsströmmar där vi kan verka i samspel med naturen och skapa energieffektiva processer för att minska koldioxidutsläppen i världen. Vi jobbar exempelvis med industriell symbios, vilket innebär att den enes avfall blir råvara i andras verksamhet."

Var får ni tag i råvaran, det vill säga kiselalgerna?
"En liten mängd har vi hämtat från deras naturliga miljö i Antarktis och odlat upp till något större kvantiteter i vårt labb. De har sedan injicerats i våra prototypodlingssystem för vidare uppskalning. I vår algdatabank har vi även alger isolerade från andra naturliga miljöer, som runt Östersjö och Nordsjöområdet."

Dina främsta egenskaper som entreprenör?
"Jag älskar att kommunicera vår affärsidé och har en god helhetssyn på hur vår verksamhet ska drivas framåt på ett effektivt sätt. Jag tycker inte att entreprenörer ska vara rädda för att involvera potentiella kunder så tidigt som möjligt. Du kan redan då tala om din vision. Sedan handlar det mer om att utveckla produkter och analysera signaler från marknaden. Men jag saknar ekonomibiten och den håller jag på att utveckla."

Hur mycket har Zennströmpriset betytt för er?
"Det är skönt att känna att han tycker att vi är på banan med något som kan bli riktigt bra och det har gett bra kontakter och publicitet. Vi vill skapa en omställning från en fossilbaserad till en biobaserad ekonomi. Jag ser priset som en kvalitetsstämpel på att vi är på rätt väg."

LÄS ÄVEN: Veckans företag: "Fel system kostar svenska företag miljoner" (Sponsrat)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST