Fotograf: Eric Risberg/TT

"Fel" Facebook-vänner? Då kan det bli svårare att låna pengar

En patentansökan skvallrar om att Facebook har kommit på ett nytt sätt att tjäna pengar på sina användare.

Det sociala nätverket Facebook är ett av världens högst värderade företag. Värdet består i datan de har samlat in om sina användare. Nu verkar det som att företaget har kommit på ett nytt sätt att tjäna pengar på datan.

Facebook har nämligen skickat en patentansökan för ett verktyg som utlånare kan använda för att se hur användare är sammankopplade. Verktyget skulle kunna användas av utlånare för att avgöra om ett lån ska godkännas eller inte, baserat på den ansökandes vänlista och deras kreditvärdighet. Det skriver Pacific Standard.

Eller enklare uttryckt: Du skulle kunna nekas lån därför att din vän misslyckades med att betala tillbaka sitt lån.

Big data-kritiker har varnat för den här sortens utveckling i flera år. Det här är något som Facebook skulle kunna tjäna mycket pengar på, men som skulle kunna göra internet mindre säkert för fattiga, skriver Pacific Standard.

Det är i dagsläget oklart om Facebook faktiskt kommer utnyttja den här möjligheten som skrivits in i patentet, det är vanligt att bolag ansöker om patent även på saker de inte tänker utnyttja. Fortune har försökt nå Facebook för en kommentar.

Digitala långivare som använder sig av andra mått än traditionella långivare är inget nytt. Det amerikanska företaget Zestfinance till exempel, använder sig av 10 000 mått som analyseras av en AI.

LÄS ÄVEN: Hans datadrivna lån ger snabba cash - till skyhög ränta

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST