Digitalt + cirkulärt = hållbart

När den digitala ekonomin möter den cirkulära måste företagen tänka om. Det gäller att binda kapital under längre perioder och sluta räkna på när en produkt ska gå sönder.

"Men det är ingen söndagspromenad", som forskningsledaren Mats Williander väljer att uttrycka det. Han arbetar på forskninginstitutet Viktoria Swedish ICT i Göteborg som hjälper bolag som SKF, Volvo Construction Equipment och Volvo Personvagnar att förhålla sig till den cirkulära ekonomin.

I en värld där cirkulär ekonomi och digital ekonomi lever i symbios krävs affärsmodeller där företagen går från att få direkt betalning för en produkt till tjänsteförsäljning där betalningarna kommer in pö om pö.
Internet of things gör att man kan planera underhållsarbetet bättre och sänka kostnaderna, men en hämsko är att företagen tvingas binda kapital under långa perioder. Här krävs att lagstiftarna hänger med den snabba utvecklingen och anpassar redovisningsprinciper och annat.

Den andra aspekten är hur väl IT-branschen anpassar sig – en strid ström av ständigt nya modeller har varit mer regel än undantag.
Regeringens förre IT-rådgivare Bo Dahlbom, i dag professor vid IT-universitetet i Göteborg, menar att det finns en hel del att jobba på.
"Apple vill att man ska byta ut sin Iphone och just nu är branschen mest intresserad av artificiell intelligens och sensorer."
Google tänker dock i nya banor. I deras Ara-projekt används uppgraderingsbar programvara och det går att byta ut komponenter allteftersom – upplägget kallas Phonebloks.

Cirkulär ekonomi är hett på utbildningsmarknaden – IBM:s projektledare och konsult inom analytics, Ann-Charlotte Mellquist, läser i England.
Här talas om att nästa generations moln blir en hybridvariant där informationen kopplas samman med tunga säkerhetslösningar, vilket skapar mindre behov av hårdvara och därmed minskat avfall.

Japanska elektronikföretaget Ricoh är ett föredöme på utbildningen förklarar Ann-Charlotte Mellquist. Här är försäljning av tjänster och internet of things vardag.
"Vi följer hela tiden skicket på exempelvis en kopiator och kan åtgärda den i god tid. Då vet vi vad vi ska ha med oss vilket minskar restider och annat", säger Måns Sjöstedt, Sverige-vd på Ricoh.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.