Fotograf: Marcus Ericsson/TT

Damberg: Enda lösningen på startupbolagens bokris är att bygga mer

Bostadsbristen är en flaskhals för startups i Stockholm. Näringsminister Mikael Damberg vill bygga bort bristen. "Bostäder är den största investeringen vi gör i budgeten."

Bostadsbristen är ett av de främsta hindren för startups att etablera sig i Stockholm vilket innebär att många istället väljer andra alternativ. VA träffade närings- och innovationsminister Mikael Damberg i samband med teknik- och startupkonferensen Sthlm Tech Fest, för att diskutera frågan.

LÄS ÄVEN: Snabbväxande startup: Vi vill etablera oss i Stockholm - men bostadsbristen gör det omöjligt

"Bostäder är den största investeringen vi gör i budgeten, att få fram hyreslägenheter till hyggliga priser. De kommuner som bygger får stora incitament. I Stockholm pressas förvaltningarna till det yttersta. Jag brukar inte vara så politisk i mina uttalanden men vi har haft en borgerlig regim som istället för att bygga omvandlat hyresrätter till bostadsrätter", säger Damberg.

Är inte en avreglering av hyresmarknaden en lösning?
"Att skicka upp en marknad i obalans i höjden är inte rätt sätt. Det enda sättet att lösa det här på lång sikt är att bygga fler hyresrätter."

Det kommer att ta tid. Vad har du för förslag till alla startups under tiden?
"Det är svårt att ge dem råd, men det finns olika sätt att lösa det, genom att dela lägenheter till exempel. Men om vi inte får upp byggandet så kommer det inte att lösas på sikt."

En annan flaskhals för startups möjligheter att växa i Sverige som Mikael Damberg vill adressera är migrationsströmmen.
"Idag är det så jobbigt att ta hit en person, till och med delägare, från andra länder att företagen måste lägga ned mycket pengar på konsultstöd. Att bara veta vilka papper som måste lämnas in är svårgenomträngligt. Vi måste se till att det digitaliseras hela vägen. Migrationsverket jobbar på det men det måste göras mycket mer."

Att Mikael Damberg lyfter upp startupbolagen på den politiska agendan är uppskattat i branschen.
"Startupbolagen har inte riktigt fått ett erkännande att de är en viktig del av ekonomin."

Den utredning som regeringen gjort kring insatser för att underlätta bolagens kapitalförsörjning, särskilt i tidig fas, kommer att vara klar den 14 september. Men han kan inte ge några konkreta förslag från utredningen idag.
"Många tycker att fond-i-fond lösningen är bra och vi tänker oss en särpropp kring det under våren."

LÄS ÄVEN: 20 000 studenter utan bostad när höstterminen börjar

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST