Fotograf: Carl-Axel Fall

Alla vill ha hennes skånska jätteräkor

Miljövänliga svenska jätteräkor kommer snart att finnas i en frysdisk nära dig. Det ska mikrobiologen och entreprenören Matilda Olstorpe se till.

Bredvid Matilda Olstorpes skrivbord på kontoret står en säng. I den har hon sovit sista natten. Var tredje timme har hon gått upp och slängt i ett pulver i två stora bassänger.

Hon och hennes medhjälpare Carlos Conroy turas om med nätterna.

"Det är nästan som att ha småbarn", säger hon. Föremålet för deras omsorger är en blekgrå varelse vid namn Litopanaeus vannamei, en art av jätteräkor som normalt lever vid tropiska havskuster. Men nu odlas de här i ett industriområde i Uppsala och snart också i Bjuv i Skåne.

RÄKODLINGARNA FÖRSTÖR KUSTERNA

I Sydostasien, Latinamerika och södra USA har gigantiska kustområden med mangroveskogar grävts upp och förvandlats till bassängodlingar för jätteräkor. Det har spolierat kustområdenas funktion som barnkammare för havets fiskarter.

Odlingarna har dessutom orsakat svår övergödning och de bedrivs ofta med stora tillsatser kemikalier och antibiotika för att motverka sjukdomar. Naturskyddsföreningen anser att endast miljömärkta vildfångade
 jätteräkor är acceptabla att äta. Världsnaturfonden godkände nyligen märkning av en sorts tropiskt odlade jätteräkor.

Räkorna som simmar i Uppsalabassängerna är än så länge bara 8-10 mm långa, när detta skrivs i april. Men redan till midsommar ska de vara stora nog att skördas.

I Bjuv färdigställs nu bassänger som är tio gånger större. Matilda Olstorpes företag Vegafish ska fylla dem med räkyngel från USA som ska födas upp och levereras till Findus som ska frysa, förpacka och sälja dem vidare.

Findus har längtat efter räkorna. Konsumenttrycket på hållbart odlade jätteräkor är stort. Regeringen har applåderat, landsbygdsministern bad själv att få inviga hennes odling.

Matilda Olstorpe vill också se räkor som odlas schyst. Hon är mikrobiolog och skrev sin doktorsavhandling om biokontroll av spannmålslagring. Så småningom kom hon in på fiskodling.

Professor Anders Kiessling ledde henne dit och de båda planerade en sluten fiskodling som skulle nyttja spillvärme från pappersbruket i Hallstavik. Men bruket drog tillbaka sina planer. Projektet lades ned.

Sedan fick de tag i den här lokalen i Uppsala. Dagligvaruhandeln undrade om de inte kunde försöka sig på räkor i stället för fisk. Nu är hon i full gång. Förmågan att hantera bakterier har gjort henne till entreprenör och vd.

Vatten, bakterier, räkor, syre, värme, ljus och foder. Ingredienserna för en odling ska finnas i rätt doser. Hon förklarar det så här:

"Vi tillför massor av bakterier, alger och mikrosvampar. Den mikrobiologiska floran kallas för bioflock, den fungerar lite som en surdeg. Vattnet blir till en brun soppa som både ger mat och bryter ner räkornas avföring och gör ny mat av den."

Hennes system beskrivs som världsunikt. "Odling med bioflock finns ute i världen, men att driva en sådan här anläggning i ett helt slutet system, baserat på restprodukter från annan industri är unikt. Vi har till och med pluggat igen alla avlopp. Bioflocken kan jag, räkorna kan Carlos. Han har odlat räkor på olika håll i världen", berättar Matilda Olstorpe.

Fodret som tillförs är näring för mikroorganismerna. De äter näringen, räkorna äter dem.

Hon doppar ner en skål i en bassäng och hittar snart några små räkor i det bruna vattnet. Ännu så länge måste odlingen skötas med tät utfodring, kontroll av syrehalten, temperatur och ljus. Men hon är säker på att de så småningom kommer att kunna styras med några knapptryck på mobiltelefonen.

I början av sommaren ska odlingarna i Bjuv vara i gång och den första skörden ska vara klar efter tre månader. Förutom spillvärme som finns i Bjuv arbetar Vegafish på att utveckla ett billigt vegetabiliskt foder baserat på Findus ärtor.

Det kanske mest intressanta med Vegafishs odlingar är att de ser ut att bli miljövänliga. Naturskyddsföreningen har fört en mångårig kamp emot tropiskt odlade räkor. Ellen Bruno är föreningens havs- och fiskeexpert och hon är positiv.

"Den stora fördelen med slutna odlingar är att man minimerar lokal påverkan och att man slipper rymlingar och de smittorisker de medför. Med smarta system kan man också återanvända näringen. Förhoppningsvis kan odlarna också komma ifrån att använda foder baserat på vildfångad fisk."

När den kommersiella odlingen är i gång planerar Findus att börja med att sälja räkorna till restauranger. Efterfrågan på räkor som kan klara miljökraven är stora.

"När vi kommer upp i större skala siktar vi på dagligvaruhandeln", säger Findus vd Henrik Hjalmarsson. "Grossisterna har tidvis inte tagit in några räkor. Vi tror på ett upplevt kundvärde i de här räkorna även om de blir lite dyrare."

"Vi har till och med fått frågor från Kina och Sydostasien som gärna skulle köpa miljövänliga räkor av oss. Sverige är en garant för schysta produkter."

LÄS ÄVEN: Algentreprenören som hittat framtidens olja

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST