"Något är ruttet i advokatbranschen"

Advokat är många ungas drömyrke. Stor ansvar, fina kläder, snygga kontor. Samtidigt vittnar många om baksidan: arbetsdagar på 12-16 timmar till en timlön på under 100 kronor.

Att få jobba som advokat är fortfarande många ungas drömyrke. Stort ansvar, fina kläder, snygga kontor. Samtidigt vittnar de flesta unga i branschen att de aldrig jobbar under åtta timmar per dag, snarare 12-16 timmar och inte sällan extra på helgen.

Något är ruttet i den svenska advokatbranschen.

Jag förstår de unga som söker sig till min bransch, hungriga och redo att springa rakt ut i världen med sin enorma drivkraft. Att jobba övertid med en utspädd timlön på under hundra kronor ses som en naturlig del i strävan upp mot toppen, mot delägarskap.

Samtidigt har de flesta ett aktivt liv vid sidan av arbetet, aktiviteter och intressen som de valt själva och som berikar och utvecklar. Att få livet att gå ihop samtidigt som du gör karriär är möjligt men då måste vi titta på nya lösningar.

Jag har själv familj och tre barn och vill finnas hemma hos dem när de växer upp. Inte sitta på ett kontor med obetald övertid som gör att barnen har somnat när jag väl stiger innanför dörren hemma. Det är 2015 nu och vi måste prata om detta inom den svenska advokatkåren.

Den moderna advokaten vill ha ett utvecklande och fritt jobb där de kan växa. Allt fler unga rankar flexibilitet och eget ansvar som viktigare än hög lön när de väljer arbetsgivare.

När Sifo på uppdrag av Jusek genomförde en undersökning bland Stockholms akademiker rankade 60 procent möjligheten till att jobba hemifrån som viktig. Vi kan arbeta överallt och tekniken sätter inte längre några gränser för var vi ska befinna oss.

Att sitta instängd i ett tjusigt kontor på en tjusig adress är inte längre det viktigaste. 80-talet är över, ändå fortsätter de traditionella byråerna att festa som om det vore 1989 igen.

Samtidigt har kundernas behov och vardag förändrats. Duktiga entreprenörer och smarta affärsmän och kvinnor behöver fortfarande juridiska lösningar för att föra sina företag framåt på ett tryggt sätt. Utan trygga avtal och tydliga regler skapas inga nya stjärnor på företagshimlen. Är du en duktig företagare ställer du så klart samma höga krav på mig som advokat.

Men där tar också likheterna mellan då och nu slut.

Dagens företagare lever i språnget, ständigt på väg till nästa möte och nästa uppdrag. Med mobilen i fickan är de entreprenörer i ständig rörelse. Att då mötas av stelbent advokatkår som fortfarande inte kan säga vad ett uppdrag kommer att kosta, är dagens tydligaste version av att köpa grisen i säcken.

Du har inte en aning om vad du får men en sak är säker - det kommer inte att bli billigt.

Vi kan fortsätta täta hålen i systemet med nya smarta kampanjer och billiga säljtrick. Vi kan till och med sticka huvudet i sanden och låta allt vara som det alltid har varit. Tro mig, jag vet att många är frestade. Men vi har inte råd med det.

Vi måste angripa problemets kärna. För till syvende och sist handlar allt om pengar. Dra in pengar till byrån eller dra härifrån. Dagens smarta företagare vill inte betala för byråernas snygga stolar och snabba bilar. De vill ha kompetent juridisk rådgivning som leder deras verksamhet framåt. De vill veta vad ett uppdrag kostar i förhand och slippa ångesten över att få en saltad nota i slutändan.

Det är dags att advokatbranschen börjar kolla på nyttan de gör för sina kunder och mindre på antalet nollor på fakturan. När till och med bostadsmäklarna börjar införa fasta priser till sina kunder är det väl inte för mycket begärt att även advokaterna gör det?

Blickar man ut över världen är förändringen redan igång, Storbritannien är bara ett av flera exempel. Där erbjuder allt fler affärsjuridiska tjänster till fasta priser där fokus ligger på priseffektivitet och smarta och snabba digitala lösningar. Framtiden är redan här och i den ska entreprenörer på ett enkelt sätt kunna få sin behov tillgodosedda till en rimlig kostnad.

Vi ser samma utveckling ske i Sverige och med ett nytt system kan vi ge företagare kompetent rådgivning utan obehagliga överraskningar.

Risken med dagens överpriser är annars att duktiga företagarna väljer bort juridisk hjälp på grund av prislappen. Det är olyckligt, orimligt och kommer på sikt att skada hela advokatbranschen.

John Tengström
Grundare och delägare, Excello Law


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.