Fotograf: Soundcloud

Musikjätte stämmer Soundcloud - "de betalar inte för musiken"

Svenska Soundcloud dras inför rätta efter att man inte lyckats komma överens med en brittisk musikorganisation som påstår att musiktjänsten vägrar betala royalties.

Brittiska Performing Rights Society for Music (PRS) stämmer svenska musiktjänsten Soundcloud. PRS menar att Soundcloud inte betalat de royalties de borde för den musik som spelats på tjänsten. I ett mail som PRS skickat till sina medlemmar meddelade man att man inte så "några alternativ till att sätta inleda en legal process" efter "fem år av misslyckade förhandlingar". Brevet har publicerats av Factmag.com.

Just copyrightfrågor har varit centrala för Soundcloud i många år. Tjänsten har blivit ett populärt tillhåll för dj:s eller andra som producerar längre musikmixar som oftast innehåller en rad andra låtar. Oftast äger inte dessa mindre skapare rättigheterna till de individuella låtarna, så rättsligt kan dessa mixar skapa stora problem. I ett försök att parera dessa rättsliga problem har Soundcloud på senare år jobbat hårt med att utvidga sina kontrakt med de stora skivbolagen. I dagsläget verkar man ha kommit fram till ett avtal med Universal Music, men Sony har istället satt sig på tvären och plockat bort all sin musik från tjänsten, skriver Business Insider.

LÄS ÄVEN: Soundcloud ska också utmana Spotify

PRS menar nu att Soundcloud "inte belönar våra medlemmar när deras musik spelas på deras plattform" och skulle vilja se en specifik licens för PRS i Storbritannien och Europa. PRS har i dag 111 000 medlemmar och uppskattar att det finns tusentals olika spår på Soundcloud där medlemmars musik används utan att medlemmarna får betalt för det.

Till Business Insider säger Soundcloud att stämningen är beklaglig och att bolaget "tror att denna utveckling inte är bra för någon av de involverade parterna". De menar vidare att man i detta nu är mitt i en förhandling med PRS och att stämningen främst kommer skada PRS egna medlemmar.

"Ingen i världen gör mer för att möjliggöra för kreatörer att bygga och hålla kontakten med en publik, samtidigt som kreatörers rättigheter försvaras", skriver Soundcloud.

I PRS brev till sina medlemmar skriver man istället: "Vi har bett Soundcloud många gånger att ta sitt ansvar och skaffa en licens för att våra medlemmars rättigheter inte ska kunna kränkas, men än så länge har man valt att inte göra detta. Därför har vi nu inget annat val än att driva vidare frågan i domstol."

LÄS ÄVEN: Världens mest spelade låt gav bara kaffepengar

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Klimatpsykologen: Vi måste inse att vi inte är maktlösa bara för att världen befinner sig i kris
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  4. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.