Fotograf: Stocksnap

5 bolag som vill hjälpa dig att sälja din privata information

Att Facebook säljer din information vet du redan. Men varför inte sälja den själv istället och tjäna lite pengar på det? Här är bolagen som kan hjälpa dig.

Bolaget Datacoup betalar dig 8 dollar i månaden för att få registrera all din aktivitet online och sen sälja den till marknadsföringsföretag. Företaget är bara ett i mängden av nya bolag vars affärsmodeller cirklar kring att sälja eller köpa din privata information. I Credit Suisses senaste analysbrev pekas utveckling ut som en av de stora globala trenderna att hålla koll på. Nedan listas fem aktörer du ska hålla koll på som driver på utvecklingen på den nya marknaden.

Datacoup. De säljer all din aktivitet online, utan att ditt namn kopplas samman med den. På det sättet kan de ge marknadsförare viktig statistik, men ingen specifik individ kan kopplas samman med sin data. Till skillnad från sina konkurrenter håller Datacoup inte bara koll på vilka sajter du besöker utan också vad du köper, vem du blir vän med och hur du klickar dig runt. 

LÄS ÄVEN: Så mycket kostar ett lösenord

Leaflad. Bolaget som låter dig välja vilka annonser du vill se. Istället för att använda en traditionell annonsblockerare går du med på att se annonser inom specifika områden som intresserar dig. Som betalning får du 20 procent av de reklamintäkter Leaflab drar in på att boka dessa annonser. Alltså säljer du dina intressen och går med på att se reklam mot betalning.

Placed. Användare kör igång en app på sina telefoner som med deras tillåtelse kartlägger vilka butiker de besöker och hur länge. Data säljs vidare och användarna får en liten summa. Även denna data levereras anonymt och kan inte kopplas samman med specifika individer. Placed har exempelvis kunnat visa att kunder som ofta besöker Burger King också befinner sig ofta hos Wendy's och Taco Bell, men nästan aldrig besöker McDonald's.

Personal. I deras virtuella bankfack kan du låsa in personlig information och sedan sälja delar av den till specifika köpare. Användare kan även dela informationen med nära och kära. 

Reputation. Om du i något läge känner att du sålt eller gett bort för mycket av din privata information ska Reputation hjälpa dig att rida ut stormen. Bolaget tar bort information online om dig eller ditt bolag som är antingen felaktig eller kanske skämmig. Här är det istället du som betalar dem för att de ska hämta hem informationen du inte ville sprida.

MER DIGITALT: 9 sajter där du kan lära dig att programmera - helt gratis

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.