Jacob de Geer, grundare. Fotograf: Izettle

Svenska succén Izettle tar in 570 miljoner - och ska börja låna ut pengar utan ränta

Izettle är en riktig framgångssaga. På fem år har bolaget dragit in 1,4 miljarder och nu satsar man på ett nytt affärsområde - lån.

Under fredagsmorgonen stod det klart att Izettles senaste finansieringsrunda drar in 60 miljoner euro i bolaget, motsvarande över 570 miljoner kronor. Pengarna kommer dessutom från tunga namn, det är Intel Capital och Zouk Capital som pumpar in miljonerna i bolaget. 

Efter denna runda har det svenska bolaget lyckats dra in totalt 147,4 miljoner euro (1,4 miljarder kronor) under de fem år man funnits på marknaden. Affären har hittills varit enkel. Izettle producerar kortläsare som kan kopplas till telefoner, surfplattor eller datorer och som gör det enkelt för småföretagare att ta emot kortbetalningar. Lever du i Sverige har du troligtvis redan betalat via Izettle minst en gång.

LÄS ÄVEN: Svenskt bolag på prestigefylld lista över världens mest lovande teknikbolag

Med de nya pengarna i kassan ska Izettle nu ta ett nytt steg - och introducera ett nytt affärsområde. Man ska låna ut pengar till småföretag. Tjänsten heter Advance och kommer tillåta användare av Izettles kortläsare, alltså småföretagen, att ta lån baserat på förväntade framtida inkomster. 

Jacob de Geer, grundare av Izettle, säger till Business Insider: "Det är ett logiskt nästa steg. Vi är redan ordentligt integrerade med våra kunders data och vi har en tydlig uppfattning om hur mycket de tjänar varje månad och år. I de betatester vi kört har vi sett att vi kan reducera riskerna ordentligt."

Kunder kommer typiskt sätt kunna låna två eller tre gånger så mycket som de drar in en genomsnittlig månad, men det finns egentligen inget satt tak för utlåningskapaciteten. 

Till skillnad från vanliga lån kommer Izettles lån varken ha en ränta eller ett bestämt datum när pengarna ska betalas tillbaka. Istället betalar småföretaget en fast kostnad för att ta lånet och lånet betalas tillbaka genom att Izettle tar en lite större del av kakan när småföretagarens kunder betalar via kortterminalen. Hur mycket Izettle snor åt sig från varje köp kommer också bero på hur bra det går för företaget. Går det sämre bli avgiften lägre och vice versa. 

"Låt oss säga att du vill låna 50 000 euro, då skulle du få betala en fast avgift, exempelvis 5 000 euro. Alltså skulle du totalt behöva betala tillbaka 55 000 euro. Om det går bra för ditt företag skulle vi få tillbaka dessa pengar genom att höja den traditionella transaktionsavgiften för företagarna från 1,5 procent till exempelvis 15 procent", förklarar de Geer för Business Insider. "Det är enkelt, transparant och enligt mig väldigt ärligt."

INTERVJU MED DE GEER: Serieentreprenören: "Jag triggas när folk säger att det inte går"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.