Fotograf: Wikimedia

Snabbväxande startup: Vi vill etablera oss i Stockholm - men bostadsbristen gör det omöjligt

E-handels- och startupbolaget CupoNation med 200 anställda har haft planer på att etablera sin snabbt växande Norden-verksamhet i Stockholm under ett år. Men planerna grusas hela tiden av den tuffa bostadssituationen.

”Vi planerar att flytta cirka 25 personer till Stockholm, men det går inte att lägga så mycket tid som krävs på att hitta bostäder. Då riskerar vi att tappa fokus på verksamheten”, säger Lukas Ohlsson, som är Online Marketing Manager på CupoNation. Företaget förmedlar rabattkoder på nätet och har funnits sedan år 2012.

Kinnevik-ägda Rocket Internet är delägare i CupoNation och företaget sitter i dag i inkubatormiljö i München. Det snabbväxande bolaget har i dag 200 anställda i världen och företaget har även kontor i Frankrike, Brasilien och Indien.

Det sitter idag 9 svenskar vid huvudkontoret i München, 2-3 danskar, 5 finländare och 5-6 norrmän. Företaget har velat flytta Norden-verksamheten till Stockholm i minst ett år, men planerna har hela tiden fått ställas in då det är för tufft att hitta bostäder åt alla.

”Vi började med Sverige som marknad år 2013 så den delen har verkligen fått fart snabbt. Det är därför vi i dag är 9 svenskar på huvudkontoret. Vi vill ju flytta till Stockholm, men som läget är just nu så blir det bättre för oss att sitta kvar på huvudkontoret i München”, säger Lukas Ohlsson.

CupoNation är ett bolag med många unga medarbetare. Norden-chefen Mads Bukholt är exempelvis bara 26 år. ”Utmaningen för oss med att starta upp ett kontor i Stockholm är de enorma kostnaderna som det medför. Vid sidan av höga lönekostnader och skatter är det även dyrt och väldigt svårt att hitta bostäder, för oss är det både billigare att leva och anställa kompetent personal på andra platser”, säger han i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Tältar i över en vecka för att köpa bostad i Stockholm

Just Lukas Ohlsson har själv varit involverad i den svenska startup-scenen i Göteborg och flyttade aldrig upp till Stockholm på grund av bostadsproblematiken.

Varför är Stockholm så intressant? Det finns ju andra städer i Norden. Beror det på den svenska marknadens storlek?

”Jo, det stämmer. Stockholm är lite av en metropol och det skulle vara enklare för oss att vara där med tanke på vilka återförsäljare som vi samarbetar med”, säger Lukas Ohlsson.

Han har även varit i kontakt med företag på startup-miljöer som Sup46 som också tycker att det hela är problematiskt. ”Stockholm sägs vara så fantastiskt som startup-miljö och har fått fram bolag som Spotify och Skype, men vad händer på längre sikt om det fortsätter att vara på det här viset?”, frågar Lukas Ohlsson.

CupoNation har även diskuterat situation med Klarnas vd och grundare, Sebastian Siemiatkowski, och OnlinePizzas grundare, Erik Byrenius. Sebastian Siemiatkowski tycker visserligen att Stockholm är en ledande tillväxtmotor och en attraktiv plats för startups med många framgångsrika förebilder, men ser en tydlig problematik i att startups riskerar att lämna Sverige på grund av bostadssituationen.

Det är som en molande värk i ryggen. Tyvärr är det också något som alla är medvetna om, men som ingen gör något åt. Det gör det svårare för alla företag i Stockholm att rekrytera internationella talanger”, skriver Sebastian Siemiatkowski i en kommentar.

Erik Byrenius är inne på samma linje: ”Att bostadsbristen påverkar Stockholm som startupstad negativt är jag helt övertygad om, inte minst för att det är svårt och/eller dyrt för människor att flytta hit.”

Regeringen har meddelat att man ska satsa mer pengar på att hjälpa små och medelstora företag. Erik Byrenius undrar om det är rätt metod. ”Jag tror inte att lösningen ligger i att staten måste pumpa in mer pengar, snarare måste andra politiska förändringar till. Som till exempel regleringen av bostadsmarknaden, hanteringen av arbetskraftsinvandring och 3:12-reglerna”, skriver Erik Byrenius. 

Sebastian Siemiatkowski menar också att svenska företag lider av en närmast ”kronisk brist på rätt talang”. ”Flera företag skulle vara idealiska arbetsplatser för nyanlända eftersom svenska inte är ett krav, men det bryr sig Arbetsförmedlingen inte om, för den har inte brytt sig om att fråga”, skriver han.

LÄS ÄVEN: De ska lösa bostadsbristen - med hjälp av dejtingfilosofi

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.