Fotograf: H&M

H&Ms nya pris ska ge miljoner till den som kommit på ett smart sätt att återvinna

H&M omfamnar den cirkulära ekonomin - och vill helst ha din hjälp. Nu ska klädjättens stiftelse dela ut 9,5 miljoner till den som kan "sluta cirkeln".

Nu vill H&Ms stiftelse ta del av dina idéer. I år inför de priset Global Change Award. Fem vinnare ska få dela på 1 miljon euro, motsvarande 9,5 miljoner kronor, och även få en plats på H&Ms nya accelerator. För att vinna måste du skicka in din egen idé - och det handlar inte bara om hur man kan återvinna kläder. "Vi letar idéer längs modets hela värdekedja som kan förändra hur plagg är designade, producerade, transporterade, köpta, använda och återvunna", säger Malin Björne på H&M Conscious Foundation.

"Frågan i modevärlden är inte längre 'vad är det nya svarta?' utan istället 'vilka innovativa idéer kan sluta cirkeln?'. Global Change Award letar efter idéer som skyddar jordens resurser och jag ser fram emot att vara en del av det", säger Rebecca Earley, professor i hållbar design och medlem i årets jury, i ett pressmeddelande.

Du måste skicka in din ansökan senast den 31a oktober och vinnarna kommer presenteras i februari 2016. H&M kommer inte att på något sätt äga de innovationer som blir valda.

Fokuset ligger helt på cirkulär ekonomi och en fras som återkommer i H&Ms kommunikation är att "sluta cirkeln". Vad är cirkulär ekonomi? Det svarar vi på här: Den cirkulära ekonomin ska rädda världen - och tillväxten

Prispengarna kommer från The H&M Conscious Foundation som grundats av Stefan Persson med familj. Organisationen vill med detta pris sträva efter att "skapa mode för en växande population samtidigt som inverkan på miljön reduceras".  

Den nya acceleratorn som ska hjälpa vinnarna att förverkliga sina idéer är ett samarbete mellan H&M, Accenture och KTH. Bland annat kommer vinnarna få vägledning från Accenture i ett år gällande just cirkulär ekonomi.

Acceleratorn ska även göra det möjligt för vinnarna att få exklusiva kontakter i modevärlden som gör det möjligt för deras idéer att faktiskt på riktigt förändra branschen.

LÄS ÄVEN: Så lyckades 5 bolag omfamna den cirkulära ekonomin

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  2. Hemlige svenske kasinomiljardären talar ut – för första gången
  3. Tesla har plötsligt släppt en helt ny sportbil – och den kan förändra allt
  4. Forskare: 16 saker som får folk att tycka du är attraktiv
  5. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”
  1. Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden – ”jobba 8-17 gör mig sjukt deprimerad”
  2. Här är 36-åringen som just köpte Sveriges dyraste bostad – för en astronomisk prislapp
  3. Här är det: Besked om amorteringskravet
  4. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  5. Löwengrip släppte just sin årsrapport – och det är galet bra siffror

SENASTE VA