Fotograf: H&M

H&Ms nya pris ska ge miljoner till den som kommit på ett smart sätt att återvinna

H&M omfamnar den cirkulära ekonomin - och vill helst ha din hjälp. Nu ska klädjättens stiftelse dela ut 9,5 miljoner till den som kan "sluta cirkeln".

Nu vill H&Ms stiftelse ta del av dina idéer. I år inför de priset Global Change Award. Fem vinnare ska få dela på 1 miljon euro, motsvarande 9,5 miljoner kronor, och även få en plats på H&Ms nya accelerator. För att vinna måste du skicka in din egen idé - och det handlar inte bara om hur man kan återvinna kläder. "Vi letar idéer längs modets hela värdekedja som kan förändra hur plagg är designade, producerade, transporterade, köpta, använda och återvunna", säger Malin Björne på H&M Conscious Foundation.

"Frågan i modevärlden är inte längre 'vad är det nya svarta?' utan istället 'vilka innovativa idéer kan sluta cirkeln?'. Global Change Award letar efter idéer som skyddar jordens resurser och jag ser fram emot att vara en del av det", säger Rebecca Earley, professor i hållbar design och medlem i årets jury, i ett pressmeddelande.

Du måste skicka in din ansökan senast den 31a oktober och vinnarna kommer presenteras i februari 2016. H&M kommer inte att på något sätt äga de innovationer som blir valda.

Fokuset ligger helt på cirkulär ekonomi och en fras som återkommer i H&Ms kommunikation är att "sluta cirkeln". Vad är cirkulär ekonomi? Det svarar vi på här: Den cirkulära ekonomin ska rädda världen - och tillväxten

Prispengarna kommer från The H&M Conscious Foundation som grundats av Stefan Persson med familj. Organisationen vill med detta pris sträva efter att "skapa mode för en växande population samtidigt som inverkan på miljön reduceras".  

Den nya acceleratorn som ska hjälpa vinnarna att förverkliga sina idéer är ett samarbete mellan H&M, Accenture och KTH. Bland annat kommer vinnarna få vägledning från Accenture i ett år gällande just cirkulär ekonomi.

Acceleratorn ska även göra det möjligt för vinnarna att få exklusiva kontakter i modevärlden som gör det möjligt för deras idéer att faktiskt på riktigt förändra branschen.

LÄS ÄVEN: Så lyckades 5 bolag omfamna den cirkulära ekonomin

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  3. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  5. Millennials flockas till cannabisaktier – nu kommer hajpen till Norden
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning

För dig som prenumerant