Fotograf: H&M

H&Ms nya pris ska ge miljoner till den som kommit på ett smart sätt att återvinna

H&M omfamnar den cirkulära ekonomin - och vill helst ha din hjälp. Nu ska klädjättens stiftelse dela ut 9,5 miljoner till den som kan "sluta cirkeln".

Nu vill H&Ms stiftelse ta del av dina idéer. I år inför de priset Global Change Award. Fem vinnare ska få dela på 1 miljon euro, motsvarande 9,5 miljoner kronor, och även få en plats på H&Ms nya accelerator. För att vinna måste du skicka in din egen idé - och det handlar inte bara om hur man kan återvinna kläder. "Vi letar idéer längs modets hela värdekedja som kan förändra hur plagg är designade, producerade, transporterade, köpta, använda och återvunna", säger Malin Björne på H&M Conscious Foundation.

"Frågan i modevärlden är inte längre 'vad är det nya svarta?' utan istället 'vilka innovativa idéer kan sluta cirkeln?'. Global Change Award letar efter idéer som skyddar jordens resurser och jag ser fram emot att vara en del av det", säger Rebecca Earley, professor i hållbar design och medlem i årets jury, i ett pressmeddelande.

Du måste skicka in din ansökan senast den 31a oktober och vinnarna kommer presenteras i februari 2016. H&M kommer inte att på något sätt äga de innovationer som blir valda.

Fokuset ligger helt på cirkulär ekonomi och en fras som återkommer i H&Ms kommunikation är att "sluta cirkeln". Vad är cirkulär ekonomi? Det svarar vi på här: Den cirkulära ekonomin ska rädda världen - och tillväxten

Prispengarna kommer från The H&M Conscious Foundation som grundats av Stefan Persson med familj. Organisationen vill med detta pris sträva efter att "skapa mode för en växande population samtidigt som inverkan på miljön reduceras".  

Den nya acceleratorn som ska hjälpa vinnarna att förverkliga sina idéer är ett samarbete mellan H&M, Accenture och KTH. Bland annat kommer vinnarna få vägledning från Accenture i ett år gällande just cirkulär ekonomi.

Acceleratorn ska även göra det möjligt för vinnarna att få exklusiva kontakter i modevärlden som gör det möjligt för deras idéer att faktiskt på riktigt förändra branschen.

LÄS ÄVEN: Så lyckades 5 bolag omfamna den cirkulära ekonomin

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant
  3. Proffsen hissar varningsflagg: 5 aktier du uppmanas göra dig av med direkt
  4. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  5. Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben
  1. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  4. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  5. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.