Han proppar i sig "smarta droger" - för att bli fokuserad, snabbtänkt och effektiv

I Silicon Valley ska man inte bara hacka företagsstrukturer och digitala system - även kroppen och sinnet ska uppgraderas. Det blir allt vanligare bland techeliten med så kallade smarta droger som ska hjälpa dig att bli både smartare och effektivare.

En av förespråkarna för de nya drogerna är entreprenören Dave Asprey som varje morgon sväljer 15 piller tillsammans med sitt specialutvecklade morgonkaffe som ska hjälpa honom att fokusera. I en intervju med CNN förklarar Asprey att han mår så otroligt mycket bättre nu än vad han gjorde för 10 år sedan och menar att det helt beror på att han börjar hacka sin kropp. Han slänger sig med namn som Piracetam, Aniracetam, CILTEP, Methyl och Cobalamin - och menar att han hittills inte upplevt några svåra bieffekter alls från alla sina tabletter.

För Asprey handlar det om allt från fiskolja till receptbelagda mediciner som Modafinil som egentligen är till för narkoleptiker men används av många entreprenörer för att kunna jobba hela nätterna. Precis som många andra har Asprey experimenterat sig fram till sin rådande kombination. Målet är att maximera sin potential varje dag och hittills är han väldigt nöjd med resultatet. 

LÄS ÄVEN: Vår nya folksjukdom - att vara beroende av jobb och prestation

Det hela började efter att han sålde sitt första bolag för miljontals dollar, plötsligt fick tid att tänka och då insåg att han levde ohälsosamt. Hans nya fokus blev då att gå ner i vikt och hitta sätt att hjälpa sin hjärna att snurra ännu fortare. "När jag vägde 135 kilo hade jag stora problem med att fokusera", berättar han för CNN. "Som en entreprenör var det ett problem, så jag fixade det."

I dag har han spenderat över 300 000 dollar på att "hacka sin kropp" och menar själv att han lyckats höja sitt IQ med 20 poäng under resans gång. 

LÄS ÄVEN: Få högre lön - genom att gymma på arbetstid

Efterfrågan i Silicon Valley har även inspirerat en rad andra entreprenörer och startups som tillverkar eller säljer smarta droger blir allt vanligare. Inkubatorn Y Combinator menar att de fått in ett antal applikationer från bolag inom marknaden. "Det finns helt klart en efterfrågan", säger inkubatorns chef Sam Altman till CNN.

En av dem som jobbar inom området är just Dave Asprey. Hans bolag Bulletproof utvecklar morgonkaffet som ska hjälpa dig fokusera. Asprey har även släppt en bok inom området och driver en podcast som handlar om hur du kan hacka din kropp.

Ännu vet man inte exakt vilka bieffekter som alla dessa nya smarta droger kan föra med sig. Ständigt kommer nya rapporter om problem som drogerna kan föra med sig.

LÄS ÄVEN: Nya nördhobbyn: dna-slöjd

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”
  2. Lista: Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019
  3. ”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet
  4. Så klär du dig bäst för jobbintervjun – enligt modepsykologen
  5. Finland ska rösta för Storbritanniens räkning – när Brexit kryper närmare
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  3. Ny XXL-skandal – erkänner prisfusk
  4. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  5. Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.