Bill Gates dränker sig i isvatten.

Så gick det med Ice Bucket Challenge-miljonerna

Ice Bucket Challenge tog internet med storm - men vad hände egentligen med de 975 miljoner som donerades?

För ett år sedan var ALS Ice Bucket Challenge överallt. Initiativet där alla från Barack Obama till din kusin hällde iskallt vatten över sig själva för att uppmärksamma ALS spreds som en löpeld både på Facebook, Instagram, Youtube och Vine. I efterhand har det kallats för världens största kedjebrev, men till skillnad från de traditionella brevens tomma löften om att du ska bli kär efter att ha skickat dem vidare förde ishinksutmaningen faktiskt något gott med sig. 

Enligt ALS Association (ALSA) drog kampanjen in hela 115 miljoner dollar, motsvarande 975 miljoner kronor, till organisationens kassa. Ytterligare 13 miljoner dollar, eller 110 miljoner kronor, kom dessutom in till olika regionala grenars kassor. Dessa summor var givetvis rekordstora för ALSA och kan jämföras med att organisationen drog in 23,5 miljoner dollar under hela år 2013.

LÄS ÄVEN: Han flydde från kriget och blev miljardär - nu ska han rädda världen

När Ice Bucket-kampanjen rullade på som bäst fick initiativet även en del kritik. Folk undrade hur pengarna skulle fördelas, om folk faktiskt donerade på riktigt och om denna typ av "jippo" verkligen var rätt sätt att uppmärksamma en så allvarlig sjukdom på.

I dag står det klart att ALSA hittills spenderat runt 47 miljoner dollar. Två tredjedelar av detta har gått till forskning inom fem olika områden; genetik och anlag, sjukdomens utveckling, biomarkers, kliniska tester och utveckling av mediciner. 20 procent av pengarna har i sin tur gått till att vårda patienter och 11 procent till utbildning, vidare insamlingar och administrativa kostnader. 

Då ALS är en sjukdom som i dagsläget inte kan botas är det rimligt att majoriteten av pengarna går till just forskning, skriver Time. Pengarna har redan lett till vissa resultat. Forskare vid Johns Hopkins University har under året lyckats identifiera ett protein som går sönder i cellerna hos de flesta ALS-patienter och även kunnat visa att om de reparerar proteinet kan den skadade cellen läka sig själv. Allt detta helt finansierat av Ice Bucket-pengarna. 

"Jag minns att jag läste mycket om att folk klagade på att Ice Bucket Challenge var slöseri och att pengarna inte skulle användas till forskning. Jag lovar er att det är helt fel. Alla era donationer har visat sig mycket viktiga och vi jobbar oavbrutet på att hitta ett botemedel", säger en av forskarna, Jonathan Ling, i en intervju på Reddit.

LÄS ÄVEN: Proffs på socialt entreprenörskap redan som 10-åring - samlade in 86 miljoner

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant