Fotograf: Wikimedia

Hyrorna rusar för andrahandsboenden - upp 40 procent i Stockholm

Bostadsbubblan står inte ensam, nu har även priserna på andrahandsboenden skjutit i höjden. I Stockholm ökade andrahandshyrorna med 40 procent på tre år.

Att hyra i andra hand har på kort tid blivit betydligt dyrare, särskilt i de större studentstäderna. De högsta priserna återfinns i Stockholm där ettor i andrahand i snitt annonseras ut för över 7 000 kronor i månaden vilket representerar en ökning med nära 40 procent på bara tre år. Detta rapporterar TT.

Det är också just studenter som i många fall bor i dessa lägenheter. "Det är sådan brist på studentbostäder att väldigt många är hänvisade till den här marknaden. Särskilt nu i början av terminen faller sig andra- och tredjehandsboende naturligt", säger Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, till DN.

LÄS ÄVEN: Utlänningar används som accessoarer för att sälja lägenheter i Kina

Blocket har, på uppdrag av TT, tagit fram statistik över de utannonserade hyrorna för ettor i andra hand. I samtliga elva stora studentstäder som undersökts stiger hyrorna.

Enligt en rapport från branschorganisationen Studentbostadsföretagen som presenterades tidigare under sommaren saknas det i dag omkring 20 000 studentbostäder i landet, vilket representerar en ökning med 3 000 bostäder mot hur situationen såg ut för fem år sedan.

LÄS ÄVEN: Tältar i över en vecka för att köpa bostad i Stockholm

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST