Stora börsnedgångar i Asien

Tsipras avgår och utlyser nyval, breda nedgångar i Asien och Fingerprints ledning har optioner för miljarder.

TSIPRAS AVGÅR - NYVAL UTLYST
Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade på torsdagskvällen i grekisk television att han avgår i syfte att bana väg för ett nyval i landet.

Bakgrunden till beskedet är att nästan en tredjedel av parlamentsledamöterna från Alexis Tsipras eget parti, Syriza, vägrat ställa sig bakom den stödpaketsöverenskommelse som förhandlats fram med internationella långivare i förra veckan.

Något datum för nyvalet nämndes dock inte. Medieuppgifter har tidigare under dagen har gjort gällande att valet kommer att ske den 20 september.

Tidningen Kathimerini noterar att efter Alexis Tsipras avgång så ger konstitutionen ledarna för de tre största partierna i parlamentet upp till tre dagar var på sig att försöka bilda en regering.

Om de misslyckas, eller avstår från att försöka, kommer en tillfällig premiärminister utses som ska tjänstgöra fram till ett nyval. Det kommer i så fall bli ordföranden för högsta domstolen, Vassiliki Thanou-Christofilou.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade i en kommentar att hoppas att nyvalet kan hållas "relativt snart", så att Grekland kan ta nya viktiga steg i oktober.

Han påpekade också vikten av att Grekland står fast vid sina åtaganden gentemot euroområdet och uttryckte förhoppningar om att nyvalet kan leda till ännu större stöd för det nya programmet och reformpaketet i parlamentet.

BREDA BÖRSNEDGÅNGAR I ASIEN
De asiatiska börserna ser ut att gå mot ännu en minusdag efter att säljarna dominerat i fredagens handel.

På statistikfronten landade kinesisk industri-PMI för juli månad på den lägsta nivån sedan mars 2009 vilket spädde på oron för en global konjunkturnedgång efter förra veckans oväntade kinesiska valutanedskrivning.

Att USA-börserna avslutade gårdagen tydligt på minus vid dagslägsta var också en faktor som togs i beaktande.

Börsen i Hongkong har haft sin sämsta vecka på fyra år inklusive fredagens tapp på Hang Seng-index på 2,3 procent. Även fastlandsbörsen i Shanghai har gått svagt under veckans sista handelsdag med minus 4,6 procent.

"Svagheten vi sett under natten gör investerare påtagligt nervösa. Den stora volatiliteten på de kinesiska börserna visar att marknaden är nervös för den försvagade kinesiska ekonomin och hur det kommer påverka resten av världen", sade Angus Gluskie, fondförvaltare vid White Funds Management i Sydney, till Bloomberg News.

FINGERPRINTLEDNING SITTER PÅ MILJARDOPTIONER
Biometribolaget Fingerprints ledning samt tidigare vd Johan Carlström sitter på optioner som kan kvitteras ut nästa månad till ett värde om hela 1,6 miljarder kronor efter årets kursrusning i aktien. (DI)

DANSKE BANK TAR FÖR SIG PÅ BOLÅNEMARKNAD
Danske Bank siktar på att dubbla sin marknadsandel i Sverige gällande bolån fram till 2020. (DI)

BYT SPÅR
Riksbanken kan inte längre göra något för att få upp inflationen. Medicinen är i stället kraftigt ökad statlig upplåning, enligt Tore Ellingsen, professor vid Handelshögskolan och ordförande i ekonomipriskommittén. (DI)

STYRELSELEDAMOT SÄLJER NÄSTAN ALLT
Ken Gerhardsen har sålt sammanlagt 350.000 aktier i Hiq, där han är styrelseledamot, i två transaktioner den 14 och 19 augusti.

Det framgår av Finansinspektionens insynslista.

Efter transaktionen äger han 25.557 aktier i Hiq.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST