Bild från American Apparels hemsida. Klädjätten har fått mycket kritik för det bildspråk man använder. Fotograf: American Apparel

Konkurs väntar för skandalbolaget

Senaste kvartalet gick de 19,4 miljoner dollar back - och värre kommer det bli. Redan i oktober kan bolaget börja falla isär.

Wall Street verkar vara överens, American Apparel kommer inte att överleva. Efter årets andra rapport ser inte mycket hoppfullt ut för klädjätten som, sen man dumpade före detta vd:n och grundaren Dov Charney förra året, haft några svåra månader. I den nya rapporten varnar bolaget sina investerare och skriver faktiskt själva att man har svårt att se att man kommer överleva ännu ett år.

Under årets andra kvartal föll försäljningen med 17,2 procent och landade på 134,4 miljoner dollar för kedjan. I rapporten skriver man att man bara väntar sig att försäljningen försätter falla inom de kommande 12 månaderna. Bruttovinsten föll också 25,3 procent under kvartalet och totalt gick man back 19,4 miljoner dollar. 

LÄS ÄVEN: "Dina kläder dödar oss"

Nästa stora utbetalning för American Apparel kommer den 15 oktober när man måste betala 13,9 miljoner dollar i ränta. Detta är mer än bolaget har i kassan i dag och överstiger även gränsen för hur mycket man kan låna med dagens osäkra finanser, skriver Time.

Bolaget har tappat i flera år efter anklagelser om sexism, övergrepp på sina modeller och sexualisering av barn. Före detta vd:n Dov Charney gjorde inte saken bättre genom att gång på gång trampa i klaveret. Trots att företaget nu gått ut och sagt att man vill ändra sin image verkar många kunder fortfarande bojkotta den förlusttyngda kedjan. 

I år har American Apparels aktien fallit 87 procent och Wall Street verkar ändå inte se kedjan som köpvärd.

LÄS ÄVEN: American Apparels reklambilder blir bannlysta - de sexualiserar barn

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST