Rapport: Tekniken har skapat fler jobb än vad som försvunnit - RAPPORT
Fotograf: Stocksnap

Rapport: Tekniken har skapat fler jobb än vad som försvunnit

Debatten är het just nu om hur det ska bli med arbetstillfällena i framtiden i takt med en ökad automatisering och robotisering av samhället. Nu visar en Deloitte-studie över England och Wales att det kanske inte finns så stor anledning till oro ändå.

Konsultbolaget Deloitte har undersökt om uppkomsten av maskiner har skapat mer jobb än vad som har försvunnit – studien går så långt tillbaka som 1871, enligt brittiska The Guardian.

Tidningen konstaterar att kampen mellan människa och maskin har pågått under århundraden. På 1800-talet handlade det om vävmaskiner, medan yrkesförare på sikt kan ersättas av självstyrande bilar exempelvis.

Deloitte har, tvärtemot alla olyckskorpor, funnit att tekniken har varit en "fantastisk jobbskapande maskin".

Det beror på att utvecklingen av ny teknik har skapat ökad köpkraft, vilket har lett till ny efterfrågan och därmed nya jobb.

Rapportförfattarna menar att dagens debatt har slagsida åt den de jobbförstörande aspekterna av teknikförändringar, vilket av naturliga skäl är lättare att studera än teknikens kreativa aspekter, enligt Deloitte - studien har nominerats till Rybczynski-priset.

Deloitte konstaterar att tillväxten av kontraktsjobb inom exempelvis jordbruksnäringen och tillverkningsindustrin mer än väl kompenseras av en snabb tillväxt inom vård, kreativa näringar, teknik och uppkomsten av olika finansiella tjänsterna.

Konsuljätten menar att maskinerna tar över mer repetitiva och jobbiga uppgifter – det vill säga tunga arbetsuppgifter som tidigare krävde människans muskler.

Det finns däremot inga som helst tecken på att dagens teknik skulle ta bort mer jobb än vad som har skett under de senaste 150 åren.

Den första sektorn som verkligen berördes av maskinernas intåg var kanske inte helt oväntat jordbruksområdet. 1871 kunde 6,6 procent av den totala arbetsstyrkan i England och Wales klassas som lantbrukare, vilket idag ligger på 0,2 procent.

Rapporten visar också att av en total befolkning på 32,5 miljoner människor i England och Wales år 1901 så jobbade 200 000 med att tvätta kläder. Drygt ett sekel senare, 2011, arbetar 35 000 människor inom den sektorn utifrån en total befolkning på 56,1 miljoner.

"Kollisionen" av tekniker, rörläggning inomhus, elektricitet och prisvärda tvättmaskiner har förändrat bilden, enligt Deloitte.

Rapporten visar också att mer vårdande yrken står för en allt större del av den totala arbetsstyrkan idag – Deloitte kunde exempelvis finns en 909-procentig ökning när det gäller uppkomsten av omvårdnadsassistenter och assistenter överlag under de senaste två decennierna – antalet har stigit från 29 743 år 1992 till 300 201 år 2014.

Deloitte såg även en 580-procentig ökning inom utbildningsområdet, 183 procents ökning inom socialtjänst, hjälp med bostäder och liknande och en 168-procentig ökning när det gäller sjukvårdspersonal och hemvårdare under samma period. Vävare och stickare har samtidigt minskat med 79 procent och företagssekreterare med 50 procent, enligt rapporten.
I sektorer som medicin, utbildning och professionella tjänster har tekniken ökat produktiviteten och lett till fler anställningar över tid.

"Enkel tillgång till information och en ökad kommunikationstakt har revolutionerat de flesta kunskapsindustrierna.", enligt författarna.

Det fanns till exempel 9 832 revisorer 1871. Den summan har ökat med faktor 20 under de senaste 140 åren.

Tekniken har även lett till minskade priser för mat, billigare hushållsapparater och bilar.
Överskottet har skapat utrymme för lyxkonsumtion och fritidsintressen, vilket i sin tur har generat nya jobb.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Nu ökar priserna på bostadsrätter i hela landet
  2. Svenska vinnarfonden som du skulle ägt i år – rusar till Europatoppen
  3. FN-svenskens jobbstartup rider på vågen av unga som hoppar av ekorrhjulet för att söka mening
  4. Sverigeaktuella Uniqlos vd: Vi ska driva försäljning – tillsammans med H&M
  5. Superentreprenören som byggt ett miljardimperium med två tomma händer: Ska bygga Sveriges billigaste bostäder
  1. Fick nej 500 gånger och inte en enda jobbintervju – nu är hans startup en maktfaktor i mäklarbranschen
  2. Rika som troll – det är Rusta det
  3. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  4. ”Vad är din största svaghet?” – Så här ska du svara enligt experterna
  5. Nu är det officiellt: Elon Musk får hjälp av Goldman Sachs i utköp av Tesla

För dig som prenumerant