Fotograf: Skärmdump

Funkar solceller på ditt tak? Google har svaret

Är det lönsamt för dig att sätta solceller på ditt tak? Det kan Google (snart) hjälpa dig att ta reda på med ett nytt verktyg.

Ett nytt verktyg ska göra det lättare för husägare att ta reda på om det är lönsamt att sätta solceller på taket. Verktyget, som lanserades igår, bygger på data från Google Maps och går till en början att använda på ett fåtal platser i USA.

Många husägare är intresserade av att skaffa solpaneler. Samtidigt verkar det vara svårt komma igång. Det kunde företaget se på de webbsökningar som folk gör i sökmotorn. Några av de vanligaste frågorna på ämnet var: Hur många paneler behövs? Vem installerar? Hur mycket sparar jag? Hur vet jag om mitt hus får tillräckligt med sol?

En av Googles anställda kom då på idén att hjälpa till genom att utgå från information som redan fanns i tjänsten Google Maps. Verktyget räknar ut hur mycket pengar en husägare kan spara på att installera solpaneler genom att mäta husets takyta på de högupplösta satellitbilderna. Beräkningarna tar hänsyn till den totala mängden infallande solljus under året, väderlek och skuggor från träd, byggnader eller annat i omgivningen. Slutligen länkas man till en lokal leverantör av solpaneler. (Det är de som får betala för privilegiet att länkas till av Google.)

SUPERMILJÖBLOGGEN

Den prisbelönta och ideella Supermiljöbloggen består av åtta miljönördar som skriver om allt från fantastisk ny teknik till granskningar av det senaste miljöpolitiska utspelet.

Läs fler spännande artiklar och miljögranskningar på Supermiljöbloggen.se

Project Sunroof, som verktyget heter, lanseras först i liten skala i Boston, Fresno och området Bay Area i San Francisco, men Google-teamet hoppas på att utöka sökområdet till hela USA och så småningom kanske även till resten av världen.

Här i Sverige finns sedan tidigare liknande onlinetjänster. Exempel är Stockholms Solkarta och Göteborgs Solkarta. Den visar också på potentialen för solel, men tar inte hänsyn till skuggor från omgivningen på samma sätt som Googles Sunroof-verktyg.

Google satsar även själva stort på förnybar energi. Supermiljöbloggen har också berättat om ett projekt där husägare får leasa solpaneler till en kostnad som är lägre än deras vanliga elräkning.

Åsa Holmberg, Supermiljöbloggen

Läs fler inlägg av Supermiljöbloggen på VA.se eller besök deras sajt.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.