Fotograf: Fredrik Persson/TT, Janerik Henriksson/TT, Johan Nilsson/TT, Montage VA

Här är Sveriges hetaste startupmiljöer

Trist att sitta ensam och driva bolaget? VA har kartlagt Sveriges inkubators- och startup-miljöer i samtliga väderstreck.

"Jag tror inte att alla svenskar förstår hur hett Sverige är i dag, att vi per capita rankas näst efter Silicon Valley på startup-scenen. Det har på bara sex år helt exploderat. Det nya är att bygga staden så att småbolagen faktiskt möts", sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg när han i våras besökte Gallerians IT-nav där entreprenörerna vid Regeringsgatan och Malmskillnadsgatan flockas.

Och faktum är att hela Sverige bubblar av nyföretagande. Branschföreningen för Sveriges inkubatorer och science parks, SISP, har idag 65 medlemmar som driver uppemot 80 innovationsmiljöer i Sverige.

Här är VA:s lista över Sveriges hetaste startup-miljöer:

Stockholm
Huvudstaden har en rejäl bredd från storbolag som Electrolux och Ericsson och nedåt, vilket har gett upphov till många startupbolag. Snabbt växande områden är internet och media, digital hälsa, internet of things, 3D-printing och wearables.

Bubblare

Sup 46
2 000 kvadratmeter med 40 bolag. Här finns även Stings accelerator, men Sting finns även utspridd på andra platser i Stockholm.

Entreprenörskyrkan
Ligger i ett före detta kapell i Vasastan. Egenföretagare, frilansare och olika organisationer sitter där. Håller även på att öppna ett liknande upplägg – The Castle – vid Gamla Stan.

The Hub
Ligger på Riddargatan och är ett co-working-space. Här sitter alla sorters nystartade bolag.

Things
Cirka 2 000 kvm vid Östra Station. Här ligger fokus, som namnet antyder, på hårdvara. Things gifter samman storföretag med startup-världen och exempelvis Husqvarna och Assa Abloy finns på plats. Här finns även Stings inkubator. Hobbyföretag sitter i källaren, storföretag på en våning och cirka 25 startupbolag på tre våningar ovanför det.

The Park
Ligger vid Sveavägen, men har även nyligen öppnat på Hälsingegatan. Här rör det sig framförallt om bolag inom det digitala området och medieområdet. Den röda tråden är digitala start-upbolag.

Makerspark
Relativt litet i Gamla Stan vid Kornhamnstorg. Kombinerad 3D print-shop, designbutik, co-workingspace, verkstad och eventlokal. Här sitter tre bolag.

Veteraner

Stockholm Innovation & Growth - Sting:
Stockholm har inte så många helt oberoende inkubatormiljöer, men Sting är en sådan. Här tar man in 25 start-upbolag per år i 4-18 månader. Sting arbetar med så gott som alla branscher och finansierar verksamheten genom en kombination av privat finansiering, egengenererade medel och offentliga medel. Kopplat till Sting finns riskkapitalbolaget Sting Capital och ett nätverk av 45 affärsänglar.

Punkt B
Jobbar mest med internet, media och spelbolag. Helt fristående.

Västra Götaland
Många ingenjörsteknikbolag är kopplade till fordonsindustrin i Göteborg, liksom i Trollhättan efter att Saab gått i konkurs. Borås har en tradition av textil- och modeindustri och där finns inkubatorer. Skövde är starkt inom dataspel, medan Astrazeneca i Mölndal gjort life science till ett viktigt område för regionen.

Bubblare

Brewhouse
Arena för musik och upplevelser. Här möts kreativa näringar som musik, design, reklam och arkitektur.

Gothia Innovation
Inkubatorverksamhet med fokus på dataspelsindustrin. Många sitter sedan kvar i det som kallas Gothia Science Park.

Veteraner

Bioventure Hub vid Astrazeneca
En plantskola för forskningsföretag inom läkemedel och medicinteknik. Här får företagen tillgång till forskningsresurser, kunskap och en internationell forskningsmiljö.

Sahlgrenska Science Park
Ett antal bolag i inkubatormiljö med fokus på life science.

Chalmers Innovation
Världens sjunde bästa inkubator och den högst rankade i Sverige, enligt UBI Index topplista över universitetsanknutna inkubatorer.

Encubator
Förverkligar affärsidéer från både forskning och näringsliv genom samarbete med entreprenörskapsutbildningarna vid Chalmers och Göteborgs Universitet, Chalmers School of Entrepreneurship. Rankas enligt UBI Index som nummer 8 i världen och 2 i Europa.

Innovatum Science Park
Fokus på kreativa näringar och produktionsteknik samt ingenjörsbolag som har uppstått i Trollhättan efter att Saab gick i konkurs.

Modeinkubatorn
Verkar för att skapa förutsättningar för entreprenörer inom textil och mode att etablera sig på marknaden där nya företag möter högskolan. Borås inkubator och Modeinkubatorn finns på Textile Fashion Center i Borås.

Textile Fashion Center
En samverkan mellan företag, forskningsinstitut, utbildning och organisationer som jobbar för innovation och affärsutveckling. Tre parter bildar basen - Borås Stad, Högskolan i Borås och det samlade näringslivet i Sjuhärad.

Framtidens företag
En fristående inkubator som bygger på tjänstebaserade idéer. Här finns företaget Appland, som är en marknadsplats för kvalitetskontrollerade appar.

Skåne
Totalt finns 116 000 bolag i Skåne, varav i olika inkubatormiljöer. Regionen driver ett flertal utvecklingsprojekt med fokus på internationalisering, open innovation och för större mångfald av bolag och entreprenörer i inkubatormiljö.

Bubblare

Think
Här handlar det om digitala idéer som snabbt ska kunna prövas och lika snabbt förkastas. Think tar in 8-10 bolag två gånger per år, som erbjuds kontorshyra efter 3 månader. Har lokaler på MindPark i Helsingborg).

The Creative Plot
Fungerar som en exkubator – det vill säga man är ute och träffar företagen – och deras cirka 50 medlemsföretag kallas Part of the Plot. Genomför många aktiviteter tillsammans med medlemmarna.

Veteraner

MINC
Erbjuder konceptet startup-labs där man får gratis kontorsplats under ett halvår, men fokus ligger främst på inkubatorprogrammet som löper mellan 12-24-månader. Minc har några hundra sökande per år och ett 30-tal bolag finns idag inom miljön. Ligger vid Orkanen nära Malmö Högskola.

Ideon Innovation
Ligger i Ideon Science Park, Lund, som består av cirka 120 000 kvadratmeter kontorsyta där en del utgörs av inkubatorn Ideon Innovation.

Krinova Incubator & Science Park
Krinova i Kristianstad fungerar visserligen som en inkubator, men ser sig själv som en innovationsarena. Här ligger fokus på innovationer för matbranschen.

Lund Life Science
Inkubator för bolag inom just life science-området.

Medeon i Malmö
Life science-inkubator med ett 20-tal bolag samt en del bolag som hyr kontorsyta på Medeon science park.

Norrbotten
Stora inom datacenter. Bitcoinbolaget KnC Miner har byggt två hallar och är på gång med en tredje, Facebook har ett center i Luleå och brittiska Hydro 66 bygger också. IT-lösningar inom automatisering och reglerteknik är hett med tanke på bolag som LKAB, SSAB och Boliden.

Bubblare

LTU Business
Ett holdingbolag till Luleå Tekniska Universitet som ständigt jagar nya affärsidéer.

Veteraner

Arctic Business Incubator
Finns i Luleå, Skellefteå och Kiruna och omfattar totalt 15 kommuner. Tar in sex företag per år i inkubatorsmiljön för tre år. Än så länge har cirka 50 företag slussats ut.

Piteå Science Park
50-talet företag, varav endast några få inkubatorsbolag.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.