Fotograf: Stocksnap

9 sajter som lär dig programmera - helt gratis

För att hänga med i utvecklingen kan du lära dig själv koda - både enkelt och gratis.

Det är i dag näst intill omöjligt att jobba i ett bolag där programmering inte spelar en avgörande roll. Var du än befinner dig i näringslivet kan du tjäna på att känna till lite grundläggande handgrepp. Med Inc.coms listor som utgångspunkt har VA därför listat 9 sajter som kan hjälpa dig på vägen.

LÄS ÄVEN: Ny stor guide: Så lär du dig programmera gratis – och tar snabbfilen till välbetalda jobb

9 SAJTER DÄR DU KAN LÄRA DIG KODA:

1. MIT open courseware. På MITs hemsida kan du ta dig igenom stora mängder kursmaterial från programmeringskurser på alla nivåer. Du kan exempelvis börja med Introduction to Programming in Java eller Introduction to Computer Science and Programming.

2. Code Academy. En av de mest välkända alternativen. Här kan du lära dig grunderna i både Java, PHP, Python, HTML och flera andra programmeringsspråk. Du kan även lära dig att utföra specifika uppdrag, som att bygga en hemsida, på bara några timmar med guider som Make a WebsiteLearn Ruby on Rails (för att bygga appar) och Learn AngularJS.

3. Khan Academy. Med videolektioner och kurser uppdelade i små delar är Khan Academy ett bra alternativ om du har begränsad tid att lägga ner på ditt nyfunna intresse för att koda. Dessutom en bra sajt att besöka om du bara vill ha hjälp med något specifikt problem. Börja här

4. HTML5 Rocks. Sajten drivs under Googles flagg och lär dig allt om det senaste inom HTML5. Under Tutorials hjälper användare varandra att lösa större eller mindre problem. Du ska vara hyfsat varm i kläderna innan du landar på denna sajt. Du hittar Tutorials här.

5. Coursera. Sajten erbjuder gratis kurser från ett antal olika universitet - och några av dem handlar självklart om programmering. Även ett tips för den som vill lära sig mer om exempelvis finans eller psykologi. Varför inte ta den 10 veckor långa kursen Programming for Everybody (Python)?

6. Udemy. Många av sajtens videokurser kostar, men här finns även gratis godbitar som  Java Tutorial for Complete Beginners och Learn HTML5 Programming From Scratch.

7. Udacity. Här kan du komma åt gratis kursmaterial från Udacitys alla kodningsprogram. Om du vill gå en av deras kurser med privatlärare och allt kostar det dock pengar.

8. Android Developers. Vill du lära dig att bygga en app? Building Your First App är en steg-för-steg-guide som kan hjälpa dig på vägen.

9. edX. Här hittar du kurser som Programming Languages och Programming for Everybody (Python). Se till att anmäla dig om du är intresserad.

LÄS ÄVEN: Ingen kunde bygga hans idé - då lärde han sig koda

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST