Gambling i mobilen blev deras fullträff - värderas till 700 miljoner

Trots spelmonopolet har Sverige blivit en plantskola för framgångsrika spelbolag. Allra hetast just nu är Leo Vegas - som satsar allt påmobiltelefonen.

I januari 2012 lanserade Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson mobilspelsbolaget Leo Vegas, som till skillnad från de etablerade jättarna satsade allt på att skapa bästa möjliga spelupplevelse i mobiltelefonen. 

Strategin visade sig vara jackpott. Spelarna strömmade snabbt in till Leo Vegas, och snart fick grundarna in 12 miljoner i riskkapital från en tung grupp investerare, däribland Avitos grundare Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt Tradedoubler-grundaren Felix Hagnö. 

Redan första året omsatte bolaget 45 miljoner kronor, året därpå ökade intäkterna till 150 miljoner för att i fjol landa på 345 miljoner. 

I våras - tre år efter lanseringen av Leo Vegas - gick bland annat SEB:s pensionsstiftelse in med motsvarande 105 miljoner kronor, till en värdering  cirka 700 miljoner kronor. 

Det snabbväxande bolaget har väckt uppmärksamhet hos banker och riskkapitalister, och utsågs i maj av ett femtiotal ledande techentreprenörer till det mest intressanta bolaget vid investmentfirman GP Bullhounds årliga European Unicorn Summit Awards. En åtråvärd titel, som tidigare förärats framgångsrika bolag som Klarna, Rovio och Net-a-Porter. 

"Leo Vegas är otroligt heta just nu, och den avgörande faktorn för deras framgång är deras mobile first-attityd. Medan de äldre jättarna startat på webben och sedan snickrat ihop en lösning som funkar hyfsat i mobilen är hela grundtanken med Leo Vegas att det ska fungera bäst i mobilen", berättar Per Roman, managing partner och medgrundare på GP Bullhound. 

"Det kan låta enkelt att satsa på mobilen, men det gör väldigt stor skillnad för hela affären. Spelaren kan betala snabbare och få ut sin vinst snabbare samtidigt som bolaget kan ha en bättre och effektivare dialog med sina kunder. Det är otroligt viktiga faktorer för framgång i den här branschen", säger han. 

Satsningen på mobiltelefonen påverkar även bolagets konkurrensanalys. I stället för traditionella speljättar som Unibet och Betsson framhåller Leo Vegasgrundarna mobilspelstillverkaren King som en av sina främsta konkurrenter. 

"Vi ser ett stort inflöde av nya kunder som aldrig spelat kasino tidigare men däremot spelar mycket på andra mobilspel som till exempel Candy Crush Saga. I stället för att lägga kanske 80 kronor per månad på den typen av mobilspel så är det roligare att spela riktigt. Att man dessutom kan vinna pengar blir en bonus", säger Leo Vegas-grundaren Gustaf Hagman. 

"Vi har satt en ny standard för underhållning i mobilen. Samtidigt erbjuder vi stora vinster och är världsrekordhållare med tidernas största spelvinst i mobilen på 53 miljoner kronor", fortsätter hans kollega Robin Ramm-Ericson. 

Leo Vegas är i dag etablerat i Norden och Storbritannien, och växer enligt grundarna med cirka 20 procent per kvartal. Den ambitiösa visionen om att bli världens största mobilspelsbolag är enligt finansmannen Per Roman på GP Bullhound inte alls ouppnåelig. 

"Vi har i Sverige en väldigt fin tradition av att bygga framgångsrika bolag inom i-gaming, och jag är övertygad om att även Leo Vegas kommer bli en ledande aktör i Europa och världen. Grundarna har både kompetensen och ambitionen att bygga ett jättebolag. " 

VA:s GRANSKNING AV DEN SVENSKA SPELMARKNADEN:
Granskning: Spelmonopolet förlorar miljarder
Innovativa börssuccén som ligger bakom det svenska spelundret
Digital jackpot gör staten till förlorare
Gambling i mobilen blev deras fullträff - värderas till 700 miljoner
Har svenska medier blivit spelberoende?

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST