1 av 2
Bildspel: Astrid Friborg, grundare och vd. Klicka vidare för att se smoothieautomaten Fotograf: Berries by Astrid

Svenska cancerforskarens smoothiemaskin drar in miljonbelopp

Cancerforskaren Astrid Friborg vill förse världen med nyttiga mellanmål och beslöt sig för att utveckla en högteknologisk smoothiemaskin. "Trägen vinner", säger Astrid som nu fått in nästan 2 miljoner på Fundedbyme.

Berries by Astrid satte 100 000 euro som mål för sin kampanj crowdfunding-sajten Fundedbyme, men när det återstår åtta dagar har Astrid Friborgs skapelse redan fått in drygt det dubbla.

”Man får uthärda svåra hundår och aldrig ge upp om man har en bra idé. Det går att åstadkomma mycket med små medel. Men sedan har jag heller aldrig ägt en bil trots att jag är 37 år”, säger Astrid Friborg.

Hon grundade Berries by Astrid år 2010 efter att ha avklarat både doktorsstudier och hunnit forskat inom tjocktarmscancer under fyra år.

Som doktorand läste hon mycket forskningsartiklar om hälsosamma frukter, vilket gjorde att affärsidén kring en smoothiemaskin för offentliga miljöer växte fram.

”Konsumentmarknaden har aldrig känts intressant för mig. Vi kan inte tävla med att folk har en mixer hemma att göra smoothies. Men marknaden för offentliga miljöer är enorm”, säger Astrid Friborg.

Det märks att hon är stolt över sin skapelse. Hon tycker exempelvis inte att maskinen har någon som helst likhet med Slush Puppy-maskiner som man ser i vissa kiosker. Hon tycker heller inte att funktionaliteten går att jämföra med exempelvis godismaskinerna i Stockholms tunnelbana.

Man betalar sin smoothie via exempelvis mobilen eller kreditkortet direkt i automaten vilket gör att det inte krävs någon fysisk personal annat än när maskinen ska fyllas på. I maskinen finns plats för 100 smoothis som är gjorda av hälften bär och hälften naturell yoghurt. 

En prototyp står idag vid startup-klustret Epicenter på Malmskillnadsgatan i Stockholm, men Astrid Friborg har redan fått kunder som Täby Centrum, Arlanda och Sturup. Planen är nu att gå globalt från dag ett.

”Smoothies är populärt på hela jordklotet och folk behöver verkligen nyttiga mellanmål”, säger Astrid Friborg. 

Hennes motto har hela tiden varit att det ska gå att producera en avancerad smoothie-maskin med små medel. Verksamheten har finansierats med stöd från Arbetsförmedlingen, EU-bidrag kopplade till Skånes Livsmedelsakademi, Vinnova-bidrag på 300 000 kronor och Almi. Hon har även vunnit entreprenörstävlingen Venture Cup, där prissumman var 100 000 kronor och utsetts till en av Veckans Affärers Supertalanger.

LÄS ÄVEN: Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2015

Berries by Astrid plockade även in affärsänglar år 2012 – Rolf Bjerndell, som bland annat varit vd för Skånemejerier och bröderna Öste som grundat Oatly. Rickard Öste är idag ordförande i Berries by Astrid.

Nu står det alltså även klart att företaget vida har överstigit sitt Fundedbyme-mål på 100 000 euro – bolaget har fått in drygt 200 procent när det återstår en vecka.

LÄS ÄVEN: Hennes säkerhetsapp gör succé - slog finansieringsmålet på 3 timmar

Astrid Friborg bedömer att den totala finansieringen innan Fundebyme-kampanjen ligger på 4 miljoner kronor.

”Ett större företag skulle säkert lägga 5-10 gånger så mycket på att få fram en sådan produkt. Trägen vinner och då vi är vana att jobba med små medel blir det också enklare att nå break-even snabbare”, säger hon.

Hon är både överraskad och glad över hur bra det har gått på Fundedbyme och extra glad över att många investerare är intresserade av att vara aktiva delägare – hon har redan träffat vissa personer. Fundedbyme-pengarna ska bland annat användas till att slutföra viss teknisk utveckling, utforma nya recept, betala löner och hyra, marknadsföra produkten samt fortskrida med utvecklingen av vissa tilltänkta funktioner.

Astrid Friborg växte upp under blygsamma förhållanden och livet som student och sedermera doktorand innebar heller inget överflöd precis. Nu kan det bli ändring på det. Berries by Astrid har redan träffat avtal med två välkända svenska varumärken - vilka det rör sig om går man inte ut med förrän under det första kvartalet nästa år.

På frågan om hur hon lärde sig att bygga en så avancerad maskin svarar hon att hon alltid har varit en nyfiken person. Hon började med att låna sin mans bok i företagsekonomi A och tog sedan in studenter för att få hjälp med att utveckla den första prototypen. Sedan har hon googlat mycket, lånat böcker på bibliotek och gått på gratis föreläsningar. Astrid Friborg har endast anlitat experter då det varit absolut nödvändigt förutom möjligen ett undantag – hon lämnade ifrån sig bokföringen från dag ett.

Hon menar också att just hennes smoothies har en stor fördel gentemot en del andra eftersom man endast använder naturell yoghurt.

”Många gör smoothies på vaniljyoghurt, men det innehåller mycket socker så det är ett stort no-no”, säger Astrid Friborg.

Hälften av din smoothies innehåller bär. Vad har bärens antioxidanter för effekt när det gäller cancer?

”Jag har inte forskat på antioxidanter, men läst mycket litteratur i ämnet och vet att en hög konsumtion av exempelvis grönt te ger mindre risk att utveckla tjocktarmscancer”, säger Astrid Friborg.

Ska ni fira nu – även om ditt motto är att driva företag med små medel?

”Vi firar nog med champagne när vi har stängt emissionen. Det gjorde vi även när vi fick vårt första kundkontrakt. Det är viktigt för lagandan att fira de små delsegrarna”, säger Astrid Friborg.

MISSA INTE: Resejacka på Kickstarter får miljonerna att rulla in

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA