Fotograf: TT

Dina Facebook-vänner kan avgöra om du får låna pengar

Facebook använder redan din användardata för att styra både reklam och statusuppdateringar. Nu har bolaget fått ett patent godkänt som gör det möjligt att avgöra din kreditvärdighet baserat på dina Facebook-vänner.

Att it-jättar som Facebook och Google samlar in massvis med information om sina användare är knappast en nyhet. Nu har Facebook dock tagit det hela ett steg längre. Bolagets nya patent låter dem utnyttja användardata för att bedöma din kreditvärdighet.

Sociala medier-jätten fick tidigare i veckan ett patent godkänt som gör det möjligt för dem att auktorisera och verifiera en användare baserat på deras sociala nätverk på Facebook, uppger Fortune. I dokumentet, som godkänts, står flera olika användningsområden, däribland SPAM-filter och hjälp vid sökningar. Den mer kritiska punkten rör dock bolagets möjlighet att ge avslag på ett lån baserat på dina Facebookvänner.

LÄS MER: Facebooks nya system för att utnyttja din data

När en person ansöker om ett lån utvärderar långivaren hens sociala nätverk. Facebook-vännernas genomsnittliga kreditvärdering räknas ut och om denna överstiger ett visst värde, godkänns lånet, enligt patentdokumentet Fortune hänvisar till. Det innebär alltså att om dina Facebook-vänner är skuldsatta och har dåliga kreditvärderingar kommer dina lån avlås.

Det är i dagsläget oklart om Facebook faktiskt kommer utnyttja den här möjligheten som skrivits in i patentet, det är vanligt att bolag ansöker om patent även på saker de inte tänker utnyttja. Fortune har försökt nå Facebook för en kommentar.

LÄS MER: Att "gilla" räcker inte - nu vill Facebook att du rangordnar dina vänner

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST