Izettles grundare och vd Jacob DeGeer. Fotograf: Izettle

Svenskt bolag på prestigefylld lista över världens mest lovande teknikbolag

Startupbolagen frodas i Sverige och de svenska techbolagen är många. Men bara ett kvalar in på World Economic Forums prestigefyllda lista.

När World Economic Forum listar världens mest lovande teknikbolag är det bara ett svenskt bolag som kvalar in på listan. Svenska Izettle hamnar på elfte plats.

World Economic Forums årliga lista över "Techonology Pioneers" uppmärksammar bolag som utvecklar och utnyttjar nya teknologier som kan få en stor inverkan på näringsliv och samhälle. Tidigare vinnare av utmärkelsen är tunga bolag som Airbnb, Google, Kickstarter, Tobii och Soundcloud. 

LÄS ÄVEN: Sveriges 5 snabbast växande techbolag

I år är det 49 bolag som kvalat in på den prestigefyllda listan som delats in i tre kategorier: medicinteknik, informationsteknik och miljö-och energiteknik. I topp, i respektive kategori, hamnar Alivecor, 1QB och Blue River Technology. 

Finansteknikbolaget Izettle, som är det enda svenska bolaget att kvala in på listan, hamnar på elfte plats i kategorin informationsteknik. Bolaget möjliggör mobila kortbetalningar för småföretag.

LÄS MER: Med naiviteten som gudagåva
LÄS ÄVEN: Nordiska startups säljer som smör - här är de som väntas säljas härnäst

World Economic Forum listar inte bara innovativa teknikbolag utan även länderna där dessa har bäst möjligheter att verka. Organisationen tittar på faktorer som tillgång till riskkapital, markander, konkurrens och humankapital, uppger DN. I topp hamnar USA, följt av Storbritannien och därefter Israel. Sverige hamnar på en femte plats, efter Nederländerna.

LÄS ÄVEN:
Här är världens 15 smartaste företag
Världens just nu hetaste startupstäder

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.