1 av 2
Bildspel: Peter Siljerud. Klicka dig vidare för att se grafen över BNP och arbetstimmar. Fotograf: Peter Siljerud

Framtidsforskaren: "Skrota arbetstid helt"

VA har tidigare rapporterat att professor Bodil Jönsson tycker att man ska överväga två timmars arbetstid i takt med att samhället automatiseras. Framtidsforskaren Peter Siljerud menar istället att man bör slopa arbetstid helt och hållet.

”Ett av skälen till att vi fick åtta timmars arbetsdag var för att Henry Ford såg att arbetarna blev mer utvilade och mer effektiva om man delade in arbetet i tre åttatimmarspass i stället för att jobba tolv timmar i sträck. Jag tycker att det är märkligt att en biltillverkare från slutet av 1800-talet ska styra hur vi jobbar idag.”, säger Peter Siljerud.

Han har arbetat som trendspanare i tio år och har bland annat varit framtidsstrateg på Kairos Future och omvärldsanalytiker på Intel.  Idag driver han och en kollega Futurewise, vilket innebär att han är ute och föreläser 80 procent av tiden.

Peter Siljerud tycker att man måste ställa sig frågan varför vi egentligen jobbar mellan 8-17 och menar att arbetstid är ett förlegat mått på arbete.

”Då du jobbade i fabrik fanns ett linjärt samband mellan arbetstid och vad du skulle åstadkomma. Men det första man gör när man kommer till jobbet idag är att ta en kaffe, slå upp en tidning och försöka se aktiv ut. Sedan kör man Facebook en timme innan man går hem.”, säger Peter Siljerud.

En genomsnittlig arbetsvecka på 1870-talet landade på 70 timmar och man hade bara två veckors semester. Arbetsveckan sjönk successivt och ned till 40 timmar under 1990-talet för att sedan stanna där. 

Peter Siljerud menar att de kapitalistiska krafterna är bra på att få bort sådant som inte generar värde och att det är hög tid att börja belöna arbete efter prestation.

Resonemanget lyder att om man klarar något som skulle ta 4 veckor på 2 veckor ska det heller inte vara några problem att åka till Bahamas och dricka paraplydrinkar under två veckor.

LÄS MER: Därför har det blivit smart att maska på jobbet

Statistik från Europa visar också länder som lägger ned minst tid på sitt arbete, som exempelvis Holland där man snittar 20 timmar per vecka, ligger i toppligan över hur mycket BNP som produceras per capita.  Grekland är samtidigt ett av de länder som lägger ned mest timmar på arbete, men placerar sig i bottenligan.

”Vi tror att greker är lata, men grekerna jobbar näst mest i hela Europa efter Tjeckien.”, säger Peter Siljerud.

Han menar att snedfördelningen beror på att länder som Holland och även Sverige jobbar med mer kvalificerad uppgifter inom områden som exempelvis finanssektorn, it och life science, medan Grekland arbetar mycket med turism och manuella arbeten, vilket inte generar lika hög BNP per timme.

Se graf över BNP i förhållande till arbetstimmar i bildspelet ovan.

Varför har det inte hänt något ?
”Jag inte varför det inte har minskat. Det beror väl bland annat på lagstiftning, men det finns ingen naturlag som säger att man måste jobba 40 timmar per vecka. På stenåldern jobbade man 3-4 timmar per dag och ägnade resten av tiden sociala aktiviteter.”, säger Peter Siljerud.

Lunda-professorn Bodil Jönsson tycker att vi ska överväga två timmars arbetsdag. Hur ser du på det?
”Jag pläderar inte för att vi ska jobba färre timmar, utan för att vi inte ska räkna timmar alls.”

Det låter elitistiskt och stressigt?

”Det blir en form av meritokrati där den som jobbar belönas. Kapitalismens kvarnar kan mala långsamt ibland, men man behöver den här förändringen. 10 procent av alla anställda i Europa lägger mindre än hälften av sin tid på riktigt arbete.”, säger Peter Siljerud.

”Bryt normerna” ges ut på Liber Förlag och kom ut den 18 maj.

LÄS ÄVEN: "Vi jobbar för mycket - helt i onödan"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST