Fotograf: Wikimedia Commons

De 10 rikaste personerna i världen - genom alla tider

Ingvar Kamprad är en fattiglapp i jämförelse med personerna på den här listan. För att hamna i topp på den här listan måste man slå härskaren som spenderade så mycket på semestern att han ensam orsakade en valutakris i landet.

CNN Money har listat de rikaste personerna genom alla tider. Mali-härskaren Mansa Musa hamnar överst på tronen trots att han inte har härskat på nära 700 år.

CNN sticker inte under stol med att det är en något vansklig ranking då den sträcker sig över både olika tidsperioder och ekonomiska system, men man bedyrar att den bygger på ”timmar av intervjuer” med både ekonomer och historiker.

LÄS ÄVEN: 8 av historiens värsta snåljåpar

Här är listan - i rangordning med den ”fattigaste” först.

10. Djingis Khan
Levde mellan 1162-1227 och härskade över det Mongoliska imperiet. Han ses som en av de mest framgångsrika militära ledarna genom historien, men trots sina enorma landtillgångar som sträckte sig hela vägen mellan Europa och Kina var han ändå inte så rik som han kunde ha varit. Det berodde på att han var oerhört generös gentemot sin armé, skriver CNN.

9. Bill Gates
Född 1955, lever än idag, och har en förmögenhet på 75,8 miljarder dollar, vilket exempelvis kan jämföras med att Sveriges rikaste person, IKEA-grundaren Ingvar Kamprad, har en beräknad förmögenhet på 28 miljarder dollar, enligt Forbes.

8. Alan Rufus
Levde 1040-1093 i England och var brorson till Vilhelm Erövraren. Han anslöt till den normandiska erövringen av England år 1066 och hade vid sin bortgång 11 000 pund, vilket motsvarade 7 procent av Englands bruttonationalprodukt, BNP, vid den tiden punkten, motsvarande 194 miljarder dollar i 2014 års penningsvärde.

7. John D. Rockefeller
Levde 1839-1937 i USA och hade en förmögenhet på 341 miljarder dollar. Han började investera i oljebranschen 1863. Redan 1880 kontrollerade hans bolag Standard Oil 90 procent av den amerikanska oljeproduktionen. Enligt dödsrunan värderades hans förmögenhet till 1,5 miljarder dollar år 1918, vilket med 2014 års penningsvärde motsvarar just 341 miljarder dollar.

6. Andrew Carnegie
Levde 1835-1919 och hade en förmögenhet på 372 miljarder dollar, vilket gör den skottske USA-immigranten till en av rikaste personerna i USA genom tiderna. Han sålde sitt företag U.S. Steel till JP Morgan för 480 miljoner dollar 1901, vilket motsvarade 2,1, procent av landets BNP eller 372 miljarder dollar.

LÄS ÄVEN: 10 saker världens rikaste inte vill berätta

5. Josef Stalin
Levde 1878-1953 och hade total kontroll över Sovjetunionen som stod för 9,6 procent av den globala BNP:n. CNN menar att det är nästintill omöjligt att särskilja Stalins förmögenhet från Sovjetunionens, men kombinationen av hans ekonomiska kontroll och den samtidiga totala kontrollen över landet gör honom till en av historiens rikaste personer. 
Då Sovjetunionen stod för 9,6 procent av den globala BNP:n år 1950 motsvarar det nära 7,5 biljoner dollar enligt 2014 års penningvärde.

4. Akbar I
Levde 1542 till 1605 i Indien och härskade över ett imperium under Mughal-dynastin som stod för en fjärdedel av den globala BNP:n. Dynastin var en av de mest effektiva när det gällde att suga ut befolkningen. Många högre upp i hierarkin hade en livsstil som vida överträffade den man exempelvis kunde finna i Elisabethanska England vid den tiden.

3. Kejsare Shenzong
Levde 1048-1085 i Kina och härskade över ett imperium som stod för 25-30 procent av den globala BNP:n. Song-dynastin var också en av historiens starkaste remt ekonomiskt. Kejsarens förmögenhet kom både från innovationer och en ”extrem förmåga” att driva in skatt.

2. Augustus Caesar
Levde från 63 f.kr till 14 e.kr i Rom i Italien. Hans förmögenhet beräknas till 4,6 biljoner dollar. Dels var han härskare över ett imperium som stod för 25-30 procent av världens samlade ekonomiska produktion. Han ägde också hela Egypten under en tidpunkt av sitt liv och hade en personlig förmögenhet som motsvarade en femtedel av Romarrikets totala ekonomi, vilket skulle motsvara just 4,6 biljoner dollar sett till 2014 års penningvärde.

1. Mansa Musa I
Levde 1280-1337och var kung i Mali.  Landet var sannolikt en av den tidens största producenter av guld vid en tidpunkt när det rådde en enorm efterfrågan på just guld. Musa ska exempelvis ha genomfört en pilgrimsresa till Mecka där han spenderade så mycket att han orsakade en valutakris i Egypten – i berättelserna nämns att han hade dussintals kameler som var och en bar på hundratals kilo guld. Andra källor uppger också att hans armé bestod av 200 000, varav 40 000 bågskyttar, vilket var en närmast osannolikt stor armé vid den tiden.

Historieprofessorn Rudolph Ware vid universitetet i Michigan menar att Mansa Musa var så rik att det inte ens gick att beskriva.

”Det finns bilder av honom där han håller i en spira av guld på en tron av guld och har en kopp i guld i handen och en guldkrona på sitt huvud. Du får föreställa sig så mycket guld som du kan tänka dig att en människa överhuvudtaget skulle kunna äga och fördubbla detta”

LÄS ÄVEN: Hela listan: Sveriges 147 miljardärer

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST