Fotograf: Fr v: Roy Rossovich, Björn Wallenberg. Montage: VA.se

"När kan vi robotisera Per Schlingmann?"

Robotarnas ankomst har letat sig högt upp på den politiska agendan. Att robotar och mjukvara blir allt mer avancerade och kan ersätta människor i många yrken är ingen ny insikt. Men sedan något år har ämnet exploderat i popularitet. VA har träffat den sociala roboten Furhat som snart kan komma att ersätta politikerna.

En som har profilerat sig i robotiseringsfrågan är den före detta toppmoderaten Per Schlingmann. Han, och många andra är optimistiska och tror att de försvunna jobben kommer att ersättas av nya jobb högre upp i värdekedjan, där vikten av det mänskliga är viktigare än repetition.

LÄS MER: De vill göra "robotskräcken" till valfråga

Men kanske borde vi börja fråga oss när vi kan robotisera Per Schlingmann - och andra politiker med för den delen. Politikerna är ju trots allt en mellanhand som ska se till att folkets vilja uppfylls.

Under Almedalen förevisades den sociala roboten Furhat, som har utvecklats av ett gäng forskare från KTH. Furhat är ett robothuvud som pratar och interagerar med människor. Furhats utvecklade minspel och närvaro i samtalet är imponerande.

LÄS MER OM FURHAT: Hans robot säljer sig själv

Furhat visade sig även vara ganska vass på frågesport, han tar ögonkontakt, erbjuder sig att hjälpa till och lyssnar välvilligt även om han inte alltid uppfattar svaren korrekt. 

Redan 2012 var Furhat moderator i en paneldebatt på Tällberg Forum. Men då var debatten särskilt anpassad och Furhat följde ett manus.

Men hur långt är egentligen steget till att Furhat eller andra sociala robotar bemästrar politiska arbetsuppgifter som att delta i riktiga panelsamtal och ge - mer eller mindre - relevanta svar på frågor?

Enligt Preben Wik, vd på Furhat Robotics, är det inte alltför långt borta. 

"Eftersom politiker är så förutsägbara torde det vara en ganska lätt uppgift att automatisera", säger han med glimten i ögat.

IBM:s super-AI Watson vann Jeopardy mot mänskliga stormästare genom att läsa in mängder av fakta. Nu tittar forskarna på att tillämpa Watson på andra områden såsom sjukdomsdiagnosticering och till och med matlagning.

"Man skulle kunna tänka sig en Watson-variant som har scannat av och gjort politiska argument i en sakfråga. Tekniskt är det inte svårare än de saker Watson redan har använts för. 
En perfekt politiker ska väl hålla sig till sitt valmanifest - och då finns det ju ett recept på vad som ska svaras. Men jag tror inte någon har lagt krut på det här", säger Preben Wik.

När jag pratade med Furhat så hakade han upp sig och ibland hörde han fel. När är de flesta av buggarna borta hosFurhat och andra sociala robotar?

"Det blir en gissningslek, men standardsvaret är att väldigt mycket kommer att hända de närmaste fem åren. Vi är i en brytpunkt där kapaciteten på våra sociala robotar kommer öka exponentiellt. Det beror på att teknologin har uppnått en mognadsgrad. Sätten att behandla big data och algoritmer för maskininlärning har blivit bättre, och taligenkänning går framåt eftersom det helt enkelt finns mer data att behandla. Dessutom finns ett fokus på området som gör att forskare dras dit", säger Preben Wik.

En idé som Preben Wik och hans kollegor har är att Furhat ska kunna användas i köpcentrum för att exempelvis berätta för en nyfiken kund var butiker ligger eller vilka öppettiderna är. Wik ser det inte som omöjligt att Furhat en dag även skulle kunna användas i valstugor - och svara på frågor om fastighetsskatten 30 gånger om dagen.

Vill man ändå inte hellre interagera med en människa av kött och blod?

"Vi jobbar med the secret sauce för att göra maskiner levande. Människan lägger gärna in mänskliga attribut i något som ser ut som en människa och rör sig som en människa. Någonting i vår reptilhjärna triggas av färger, former och rörelser som liknar människan tillräckligt mycket. Det blir lite som med en optisk illusion. Även fast vi vet att det är en illusion luras vi ändå nästa gång. Vi jobbar därför med gesterna, animeringen och rörelsemönstret och tänker på sådant som när det är okej för Furhat att avbryta någon och hur länge han ska hålla ögonkontakt", berättar Wik.

Hur reagerar människor som träffar Furhat?

"När min kompis träffade Furhat uppfattade inte roboten hans namn korrekt, han kallade honom Andreas istället för Anders. Men min kompis rättade inte Furhat, för att han inte ville såra robotens känslor. Det var en absurd reaktion, men det var ändå hans magkänsla. Många sociala beteenden är djupt rotade i reptilhjärnan och vi tycker att vi har hittat någonting när vi får en maskin att vara så levande att vi frambringar det här beteendet."

Vad är det svåraste för en robot när det gäller att efterlikna politiker?

"Att vara karismatisk - men det har ju visat sig svårt även för många politiker", skrattar Preben Wik.

LÄS MER: "Därför är robotfajten den stora vinnaren i årets Almedalen-spektakel"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST