Cannabishybrid för medicinskt bruk. Fotograf: Wikimedia Commons

Gigantisk order till cannabisodling får aktien att rusa 43 procent

Legaliseringen av marijuana i flera amerikanska delstater får det här bolaget att jubla. En storoder på bolagets lampor till en av världens största lagliga cannabisodlingar får aktien att rusa över 43 procent.

Ljusteknikbolaget Heliospectra och konsultföretaget American Cannabis Consulting har blivit utvalda för en stor kommersiell odlingsanläggning för cannabis i Las Vegas. Svenska Heliospectra tillverkar intelligenta belysningstekniker för växthusodlingar.

Den första fasen av kontraktet innebär över 5,7 miljoner kronor i intäkter för Heliospectras lampa LX610C som kommer att installeras under fjärde kvartalet 2015, skriver Heliospectra i ett pressmeddelande.

"Det här är inte bara vår största affär hittills, utan kommer även bli en av de största inomhusodlingarna med LED växtlampor i världen", säger Heliospectras vd Staffan Hillberg i en kommentar.

Bolaget påpekar vidare att de är noga med att lamporna enbart ska användas till marknaden där marijuana är godkänt för medicinskt bruk.

Nyheten om att den gigantiska cannabisodlingen kommer använda Heliospectras lampor fick aktie att rusa ordentligt, klockan 15.00 på onsdagen hade aktien stigit 43,4 procent.

Vill du läsa mer om den nya marijuanaindustrin?
I senaste numret av Veckans Affärer, vecka 25, kan du läsa om startupbolagen som rider på den nya lagliga marijuanavågen.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.