Fotograf: Martin Adolfsson

Hon ska få resten av världen att bli lika nytänkande som Tesla

Svenska Adiba Barney åkte på studiebesök till Silicon Valley och blev kvar. I dag är hon vd för SV Forum och ska sprida Silicon Valley-andan i resten av världen.

Fönstren står öppna och vårluften flödar in i Adiba Barneys minimalistiskt inredda lägenhet på tionde våningen. 

Här, i San Franciscos Pacific Heights, bor hon med maken Kris och chihuahuan Carmen. Silicon Valley Forums huvudkontor, där hon är vd sedan drygt ett år tillbaka, ligger i San Jose, en timme söderut och nära till de tusentals hightechbolagen i Silicon Valley. 

Dagligen håller hon kontakt med många av regionens mest namnkunniga företag och samlar in kunskap kring de senaste utvecklingarna inom techsektorn. SV Forum, som är en icke-vinstdrivande organisation, fungerar som kunskapscenter och nätverkscentral för såväl Silicon Valleys egna företag som intressenter i andra delar av USA och världen. 

Svenska Adiba Barney anlände till San Francisco för första gången för fem år sedan. 

Med en bakgrund som bland annat marknadschef för affärsinkubatorn Sting och Kista Science City samt kommunikationskonsult för svenska teknikbolag, flög hon hit för en studievecka tillsammans med en av de svenska inkubatorer hon då arbetade med. 

Hon kände sig omedelbart hemma, och bokade in en längre resa till hösten. Ett och ett halvt år tidigare hade hon föreslagit ett projekt till Svenska institutet för att belysa och marknadsföra Sverige som innovationsland. Och när hon hösten 2010 stod vid fönstret på sitt hotell i Mountain View för att finna täckning på mobiltelefonen, ringde Svenska institutet och gav ett - aningen försenat - klartecken. 

"Under min researchresa 2010 upptäckte jag att Sverige var osynligt här i Silicon Valley och inte alls en del av klustrets ekosystem. Jag studerade hur andra länder arbetade med att skapa en plattform för sina bolag på plats i Silicon Valley. Det var lärdomar jag kunde dra nytta av i Innovative Swedenprojektet som vi då startade", säger Adiba Barney. 

Tillbaka i Sverige inleddes ett omfattande arbete med att jaga rätt på landets hetaste techbolag. Tjugo valdes ut och ett år senare, hösten 2011, reste en delegation till Silicon Valley för att visa upp Sverige som ett innovativt techland. 

När projektet var avslutat stannade Adiba Barney kvar. 

Först arbetade hon som vd för intresseorganisationen Silicon Vikings vars uppdrag är att positionera de nordiska ländernas bolag i Silicon Valley. 

Senare rekryterades hon till sin nuvarande tjänst som vd för SV Forum. 

Under hennes fyra år som San Franciscobo och spindel i Silicon Valleynätet har hon sett hur svenska bolag gått från att vara osynliga till att ta mycket plats. 

"SV Forum är Silicon Valleys äldsta och största nonprofitorganisation. Den har funnits i 32 år och startades som en mötesplats för lokala ingenjörer och utvecklare. Jag jobbar nu med att skala upp organisationen globalt och arbeta med innovationsekosystem från hela världen, med intressen i Silicon Valley. "

Ni är en icke-vinstdrivande organisation. Vad har ni att vinna på ert arbete? 

"Det finns delar i världen där man kan dra nytta av lärdomar härifrån för att stärka tillväxten i det egna landet. Vi vill finnas här som ett understödssystem och en kunskapscentral kring de lärdomarna. Mycket av det vi skapar är helt gratis. Vi vill även stötta 'tech for social good', framför allt i utvecklingsländer. I Silicon Valley handlar allt om att ta nästa steg, evolutionen sker här. Vårt uppdrag är att se hur innovationsarbetet kan slussas vidare till företag och inkubatorer runtom i världen. Vi har inget annat syfte än att företag och idéer ska föra världen framåt. " Det pratas om innovation i all oändlighet.

Vad krävs i dag för att faktiskt vara innovatör? 

"Det är ett himla brett begrepp, men för att kalla sig innovatör måste man komma med något som är helt nytt, något som tar oss flera steg framåt och verkligen differentierar sig från vad som redan händer. Helst ska man utveckla något som aldrig funnits tidigare och som kan göra stor nytta för många på marknaden. "

Vilket är det senaste företag du har stött på här som är riktigt innovativt? 

"Jag träffar sådana företag varje dag. Jag är fascinerad av allt som Elon Musk gör, han pushar alla gränser vilket får andra att följa efter. Den typ av personer, med den typen av kaxighet, tar oss framåt.  Numenta är ett intressant företag som arbetar med neurovetenskap och artificiell intelligens. Det de sysslar med, i kombination med alla aktörer som utvecklar robotik och 3Dskrivande, kommer att ta oss till en värld som vi bara trott existerar i science fictionfilmer."

Det arbetar få kvinnor i techbranschen. Hur ser du på framtiden i Silicon Valley? 

"Läget måste förändras, inte bara här. Det finns en kultur här i USA där samhället inte hängt med sedan 1950talet, till exempel avsaknad av föräldrapenning ställer till det för jämställdheten. Samtidigt märks att flera av de stora företagen erbjuder bra förmåner som kan locka fler kvinnor. Än så länge är det många gamla vita gubbar, som man säger här, som sitter i vägen. Men företag som HP och Intel har gjort stora insatser och försöker designa jämställdhet. Det beror mycket på att de har kvinnor som ledare. Vi kvinnor i position att göra skillnad måste också göra det. "

Hur ser framtiden ut för dig själv? 

"Jag är entreprenör i själ och hjärta. Jag har en dröm om att starta en investeringsfond som bara investerar i företag som gör jätteförändringar - där det kan ta lång tid att få kapital tillbaka men som gör stor skillnad i världen. Ju längre tid jag är här desto fler kontakter får jag och nu känns det inte osannolikt att jag kommer att genomföra det. " "Jag får hela tiden förfrågningar från företag i mitt nätverk, men hade det lockat mig hade jag redan hoppat på. Jag jobbar för en nonprofitorganisation av en anledning. Jag drivs av att skapa förändring och vill stötta dem som driver världen framåt. " 

LÄS MER: Så slår man sig fram i Silicon Valley
 

ADIBA BARNEY

Namn: Adiba Barney. 
Gör: Vd för kaliforniska Silicon Valley Forum och advisory board-medlem i svenska SUP46. 
Född: 1977 i Beirut i Libanon. 
Uppvuxen: Lidköping och Stockholm. 
Bor: San Francisco.
Bakgrund: Bland annat chef för Silicon Vikings, marknadschef för Sting och Kista Science City, entreprenör, kommunikationskonsult åt svenska startupbolag.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.