Fotograf: Xiaomi

Mobiltillverkaren vill ge sig in på elbilsmarknaden

Uppstickarbolaget har på bara några år tagit smartphonemarknaden med storm och brädat de etablerade storbolagen. Nu tycks de vara redo att ge sig på elbilar.

Kinesiska bolaget Xioami är inte mer än fem år gammalt och seglade tidigare i år upp som världens tredje tillverkare av smartphones, efter Samsung och Apple.

LÄS MER: De ökade sin försäljning med över 200 procent 2014 - nu är de tredje störst i världen

Att knapra marknadsandelar från övriga smartphonetillverkare tycks dock inte vara nog för uppstickarbolaget. Enligt en serie inskickade dokument som nyligen publicerats av Kinas patentmyndighet håller Xiaomi på att rada upp elbilsrelaterade patent. Det skriver nyhetsbyrån Finwire och hänvisar till South China Morning Post.

Ansökningarna inkluderar, enligt tidningens uppgifter, patent för navigationssystem, farthållare och notifieringssystem, samt en rad andra enheter med anknytning till funktionaliteten hos ett fordon.

Bolagets vd Lei Jun avfärdade rykten om ett inträde på elbilsmarknaden senast i mars vilket gör att patentansökningarna väcker en del uppseende. Vid ett industriforum i Mars sa han att det absolut inte var aktuellt med en satsning på elbilar inom de närmsta tre till fem åren. Innan dess har han dessutom gång på gång påpekat att Xioami inte har några som helst planer på att ge sig in i elbilsindustrin.

LÄS ÄVEN: Tomma gator i framtiden: en självstyrande bil ersätter 14 personbilar

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST