Fotograf: Studentbostadsföretagen

20 000 studenter utan bostad när höstterminen börjar

Idag får 385 000 hoppfulla personer antagningsbesked från landets universitet och högskolor. Men den ökande studentbostadsbristen skuggar lätt glädjebeskeden.

Enligt en ny rapport från Studentbostadsföretagen saknas totalt 20 000 studentbostäder runt om i landet. Det innebär att det nu saknas 3 000 fler studentboenden än för fem år sedan, skriver Sydvenskan.

På mer än hälften av landets studieorter råder studentbostadsbrist. Det beror enligt rapporten på att de studentbostäder som byggts under de senaste åren kostar alldeles för mycket pengar.

"Du har studenter som inte har råd att betala så mycket, sedan har du markkostnader och byggkostnader som är höga", säger Ingrid Gyllfors på Stiftelsen Stockholms studentbostäder, som har sammanställt rapporten, enligt Sydsvenskan.

Vidare framgår att hela 70 procent av rektorerna vid Stockholms lärosäten anser att studentbostadsbristen begränsar möjligheten att rekrytera studenter.

LÄS MER: De ska lösa bostadsbristen - med hjälp av dejtingfilosofi

 

 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.