"Manlighet är uppenbarligen världens bästa kompetens"

Medelålders mediokra män befolkar ledningsgrupper och styrelser. Manligheten är en kompetens som slår både högre utbildning och större effektivitet, skriver VA:s krönikör.

Kan du säga till Karin att hon måste banta? Uppmaningen kom från en hög chef på ett av Sveriges största företag. Den tilltänkta budbäraren, som vi kan kalla Pia, blev bestört.

Karin behövde inte alls banta och hon hade ingen som helst avsikt att framföra en så kränkande uppmaning. Men det fick henne att börja titta sig omkring. Det fanns visserligen flera kvinnor i ledningsgruppen, men nu när hon tittade såg hon att de allihop såg ut som hon. Smala, blonda och vältränade. De var högpresterande, smarta och, inte att förglömma, snygga. 


Männen i ledningsgruppen hade inga direkta gemensamma drag förutom att de var vita, medelålders män. En del riktigt duktiga, men flera ganska mediokra. 

Jag kom att tänka på den här historien häromdagen när jag åt frukost med den före detta ministern. Han var bekymrad. Han räknade upp flera områden där män kom till korta i och nu var han orolig över vad det skulle bli med männen i framtiden. 

Jag delar inte hans oro. Att män inte utbildar sig i samma utsträckning som kvinnor är förvisso ett bekymmer, men det kommer inte att leda till att kvinnor tar över världen. Ojämställdheten är inte ett matematiskt problem. I alla dessa profetior som duggat tätt de senaste åren om matriarkatets framväxt som ett resultat av männens låga utbildningsnivå, missar man en viktig faktor. 

Manlighet är en kompetens i sig. Men det var inte bara utbildning som ministern hade som exempel. Han nämnde också våld, missbruk och kriminalitet som exempel där män dominerar statistiken. Och när han tog badstranden som exempel, och hur tydligt det var att många män inte tar hand om sig, rusade min hjärna. Jag vet inte om han har rätt i att kvinnor sköter om sin hälsa bättre än män, men det fick mig att leta igenom mina gamla intervjuanteckningar. Då hittade jag historien ovan om Karin vars chef ville att hon skulle banta för att passa in bättre. 

Det kanske inte är så att kvinnor generellt sköter sin hälsa bättre än män, men det stämmer nog för kvinnor på höga positioner och jag tror inte att det är en slump. 

Kvinnor som inte anses vara attraktiva får troligen inte lika många karriärschanser som deras fagrare systrar. Lägg därtill att kvinnor generellt behöver bevisa sig mer för att få en hög position och väl där behöver prestera bättre än sina manliga kolleger för att få vara kvar. Som grädde på moset blir de inte sällan ifrågasatta av omgivningen för att de bryter mot normen och får stå till svars som dåliga mammor och en massa andra epitet. 

Allt detta fick mig att tänka att jag hittills valt fel argument. 

Det finns mängder av olika beräkningar om hur mycket tillväxten skulle öka om kvinnor arbetade mer heltid, inte var föräldralediga så länge, drev företag i större utsträckning, hade lika mycket pengar att lägga på investeringar och konsumtion. Kort sagt, om kvinnor var lite mer som män. 

Nu blev det tydligt att vi måste räkna om. Det är inte kvinnorna som är den största tillväxtpotentialen i Sverige. 

Jag skulle vilja skicka tillbaka alla nationalekonomer till skrivbordet och börja räkna på hur stor BNP-ökning vi får om männen skärpte till sig och blev lika effektiva som kvinnorna. Det är dags att släppa ut alla duktiga pojkar ur garderoben! 

MISSA INTE:
"Om Lehman Brothers hetat Lehman Sisters hade finanskraschen aldrig hänt"

"Om tio år dominerar kvinnorna"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST