Fotograf: Fredrik Persson / TT

SD får rekordstöd och har högst förtroende i migrationsfrågan

Svenska män har störst förtroende för Jimmie Åkesson  och svenska folket anser att SD har bäst invandringspolitik - men snart kan partiet ha nått sitt tak.

Trots skandaler och uppmärksammade interna strider växer stödet för Sverigedemokraterna snabbt. På kort tid har partiet noterat rekordhögt stöd i både Ipsos (15,9%) och Svensk väljaropinions (16,4%) mätningar. I Aftonbladets självrekryterade panel Sverige Tycker ökade stödet för SD för åttonde gången i rad, till toppnoteringen 17,9 procent. 

Partiet har numera stöd av 20 procent eller fler i breda väljargrupper som män, boende i Sydsverige, 60 år och äldre, egenföretagare, arbetare och LO-medlemmar, enligt Ipsos analys. Samtidigt är Jimmie Åkesson den partiledare som svenska män har störst förtroende för, enligt Aftonbladet/Sverige tycker. 

Nu har SD också för första gången kopplat greppet om migrationsfrågan. Av de tillfrågade i Ipsos mätning anser 20 procent att Sverigedemokraterna har den bästa migrationspolitiken. Näst största parti på området är Socialdemokraterna med 19 procent.

"Det är ett skifte. Övriga partier fokuserar på hur integrationen ska fungera bättre medan SD är ensamma om att förespråka en kraftigt minskad invandring. SD lyckas fånga den flykting- och invandringskritiska opinion som finns", säger David Ahlin till DN.

Hur länge till kan SD fortsätta växa? Trots partiets snabba ökning kan de snart ha nått sitt tak, enligt Karin Nelsson, analyschef på Sverige Tycker. Alla partier anses ha ett maximalt tak för sitt stöd, vilket beräknas genom analyser av sympatisörernas val av näst bästa parti, och SD:s väljarmax ligger enligt Nelsson i dag runt 23 procent.

"Just nu ser vi att den tillväxt som kan finnas hos Sverigedemokraterna inte är så stor som den varit tidigare. Men det är en siffra som kan ändra sig på några månaders sikt", säger Nelsson till Aftonbladet.

DU HAR VÄL INTE MISSAT?
SD-anhängare mest negativa till arbetsmarknaden

"Idol och otrygghet bakom SD:s framgång"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST