Fotograf: Mark Lennihan / TT

Apples interns tjänar multum - men får inte berätta något om jobbet för någon

Apples praktikanter tjänar över 50 000 i månaden, får gratis boende och jobbar på ett av världens mest dyrkade företag. Men de får absolut inte nämna praktiken i sitt CV.

Apple är världens största företag och har världens mest värdefulla varumärke, och kan vara på väg att bli en av världens mest omtycka arbetsgivare. Den amerikanska sajten Business Insider har pratat med tidigare praktikanter som vittnar om en mycket generös arbetsgivare.

Apples praktikanter tjänar 38 dollar i timlön, närmare 320 kronor, vilket ger en genomsnittlig månadslön på cirka 56 000 kronor. Praktikanterna får även betalt för övertid, där den arbetstid som överskrider 40 timmar per vecka kompenseras med 1,5 gånger grundlönen. Efter 60 arbetade timmar får de dubbel lön. Dessutom bjuder Apple sina praktikanter på gratis boende tillsammans med kollegor inne i San Francisco.

Till skillnad från många andra tech-jättar som Facebook och Google, tycks de anställda på Apple vara extremt lojala och helt strunta i att ens undersöka andra jobbmöjligheter.

”Den lojalitet som finns där är helt galen. Folk söker egentligen inte andra jobb, de vet inte ens om vad som finns därute”, säger pseudonymen Brad.

Sådan enorm lojalitet betalar sig, vilket märks tydligt på företagets parkering.

”Man ser folk komma till jobbet i fina sportbilar, och de är helt vanliga ingenjörer, inga chefer eller så. Så man förstår varför de inte vill lämna företaget”.

Brad säger till Business Insider att hans jobbintervju tog cirka en timme och mest handlade om tidigare anställningar.

”Det var en ganska enkel intervjuprocess”, avslöjar den tidigare praktikanten som även sökt jobb på Facebook och har vänner som varit på intervju hos Google.

Den som lyckas få anställning hos Apple kan alltså vänta sig ett fett lönekuvert - men det är inget man kan skryta om inför vänner och bekanta. Allt i jobbet är nämligen topphemligt.

”Du kan inte berätta något om jobbet för någon”, säger Brad. Enligt uppgift får man inte ens nämna en eventuell praktik på Apple i sitt cv.

DU HAR VÄL INTE MISSAT?
Sänka sin egen lön och höja andras - en lönsam dundersuccé

Goldman Sachs order till praktikanter: Sluta nattjobba

Praktikanten dog av utmattning - efter 72 timmar utan sömn

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.