Fotograf: FoPo/Press. Montage: VA

De minskar matsvinnet - förlänger hållbarheten från 2 veckor till 2 år

Svenska FoPo vill göra något åt att 40 procent av all mat slängs. Av frukt och grönsaker som ska slängas gör de istället ett pulver - som förlänger livslängden på maten rejält.

"Med vår process förlänger vi hållbarheten på maten från två veckor till två år, samtidigt som vi behåller 95 procent av vitaminerna och näringen", berättar Gerald Marin, en av grundarna till FoPo.

FoPo (tänk FOod POwder) har en metod som går ut på att torka och frysa frukt och grönsaker till ett pulver. Med sin metod vill de minska matsvinnet. Nyligen vann FoPo den svenska utgåvan av glassjätten Ben & Jerry's internationella entreprenörstävling som syftar till att hitta nästa generations bästa sociala entreprenörer. I Sverige vann förutom FoPo även samtalsappen Jiddr.

I tävlingen ingår en crowdfundingkampanj som ska hjälpa de unga företagen att växla upp sin verksamhet. VA.se träffade två av FoPos grundare, Kent Ngo och Gerald Marin.

Kent och Gerald träffades på Lunds universitet, genom den tredje grundaren, Vita Jarolimkova. Där pluggade de en masterutbildning i Food Innovation respektive produktveckling. Kent berättar att de deltog i en studenttävling som gick ut på att lösa utmaningarna med att föda världens växande befolkning.

"En helt ny värld öppnades för mig när jag förstod att 40 procent av all mat i världen slängs", säger Kent till VA.se.

FoPos idé är inte att producera mer mat, utan att använda den vi redan har på ett effektivare sätt.

"Vi tänkte: Kan vi inte samla ihop maten och torka den så att vi förlänger livslängden från 2 veckor till 2 år?", säger Kent.

FoPo är inte ensamma om att fundera på sätt att effektivisera matindustrin. I Frankrike förbjöds nyligen matbutiker från att slänga överbliven mat, istället ska den ges bort. I Storbritannien meddelade nyligen en av världens största daglivvarukedjor, Tesco, att de ska börja ge bort osåld mat.

LÄS ÄVEN: Så mättar vi världens framtida befolkning

FoPo tänker samla ihop "fula" frukter och grönsaker, och sådana som närmar sig sitt utgångsdatum från matbutiker och jordbruk. Tekniken de använder är gammal hederlig frystorkning. Vid frysning blir vattenpartiklarna till is, sedan sänks trycket så att isen blir till gas. När vattnet sedan är borta hindras mikroorganismer från att förstöra maten, och därmed förlängs hållbarheten.

Pulvret kan användas i smoothies, i yoghurt eller i exempelvis bakning. Pulvret kan även pressas, vilket maximerar logistiken. FoPos torkade produkter tar helt enkelt inte upp särskilt mycket plats.

Eftersom FoPo samlar in frukt och grönsaker som annars inte kan säljas, kostar exempelvis deras bananpulver en femtedel av marknadspriset för bananer, enligt Kent Ngo och Gerald Marin.


Bolaget grundades i december förra året. Planen är att börja på Filippinerna, där FoPo idag har FoPo kontakt med flera matkedjor. Skälet till att börja med Filippinerna är att de har kontakter där - Gerald Marin kommer från landet.

Med pengarna från crowdfundingkampanjen vill de köpa in fler frukter, förbättra logistiken och satsa på marknadsföring. 

"Vi behöver den här kampanjen för att påverka fler kedjor och för att få folk att upptäcka oss", säger Gerald.

Vad har ni för vision?
"Vi vill ha en värld där mat inte slösas bort. Vi börjar med frukt och grönsaker men vi vill vidga oss och inte bara göra matpulver utan även nya intressanta produkter", säger Gerald.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST