Fotograf: Youtube

Annonsörer tjänar på att kräva mer av konsumenten

Trodde du att annonser måste vara tillgängliga och enkla att ta del av?  En färsk studie visar att reklamfilmer tvärtom kan få högre betyg genom att kräva mer insats från konsumenten.

Inom marknadsföring är det en sedan länge etablerad uppfattning att det ska vara så lätt som möjligt för konsumenten att ta del av en annonsörs budskap. Den ska vara tillgänglig, tydlig och kräva minimal insats från konsumentens sida. Men en färsk studie från Handelshögskolans masterprogram i Marketing and Media Management visar att det i själva verket kan vara precis tvärtom; annonser som kräver mer insats från konsumenten kan leda till högre betyg för både annonsen och annonsören, skriver Dagensanalys.se.

DagensAnalys.se

Dagensanalys.se är experter på digital marknadsföring och följer de hetaste trenderna inom området, samt håller dig dig uppdaterad med det senaste inom sociala medier, mobilt, analys, innovationer och vilka människor som gör skillnad i våra digitala liv.

Besök Dagensanalys.se för att få koll på det senaste i vår digitala vardag.

Studien genomfördes av två masterstudenter under handledning av den välkände professorn Micael Dahlen, och innehöll ett experiment där 388 respondenter delades in i tre grupper, som alla fick se samma reklamfilmer. Medan den ena gruppen enkelt kunde se reklamfilmen genom att klicka på play, tvingades grupp 2 öppna reklamfilmen i ett separat pop up-fönster. För respondenterna i den tredje gruppen skapades en illusion av valfrihet där de trodde sig ha makt över vilken reklamfilm de skulle se.

Experimentet visade att de grupper som tvingades klicka upp ett pop up-fönster eller aktivt välja film, ansåg sig ha gjort en större insats i att se reklamfilmen än gruppen som bara behövde klicka på play. Dessutom gav de två grupperna högre betyg åt både reklamfilmen och annonsören.

”Fenomenet kan förklaras med kognitiv dissonans. Det handlar om att man som konsument vill rättfärdiga den kraft man lagt ner på att se en reklam. Människan vill alltid göra bra val, och genom att inflatera upp värdet av reklamfilmen kan vi motivera den tid och kraft vi investerat i att ta del av den”, säger Oliver Lundgren, en av studiens författare.

Den största och signifikanta effekten uppstod när respondenterna trodde sig ha valt att se reklamfilmen själva, vilket enligt studiens författare har stora implikationer för den digitala annonsmarknaden.

”Vi menar att annonsplattformar som tex Youtube skulle kunna generera betydligt bättre annons- och varumärkesattityder genom att låta tittaren välja mellan två reklamfilmer, istället för att tvingas se en förutbestämd film”, säger Lundgren.

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är 13 saker du kan göra som får folk att gilla dig direkt – enligt forskning
  2. Vill du jobba på Spotify? Nu söker de personer som ska leda ett helt nytt projekt i Stockholm
  3. Här är Mark Zuckerbergs galna plan för att ta över världen när smartphones och bildskärmar dör ut
  4. Håller läskbranschen på att dö ut? Här är siffrorna som gör att Coca-Cola och andra jättar nu måste tänka om helt
  5. Han är den okände svensken bakom 10 000-timmarsregeln – här förklarar han varför den inte stämmer
  1. Gjorde Trump nyss sin värsta militära tabbe hittills?
  2. Bankernas skräckscenario: Dina räntekostnader kan stiga med 20 000 kr — i månaden
  3. Volvo utmanar Tesla – 5 saker du behöver veta om den nya elbilen
  4. Mannen som gick från 30 kronor i timmen till miljardär: De här 4 knepen hjälper dig till toppen
  5. Här är Facebooks nya storsatsning — vill ta kål på smartphones och TV

SENASTE VA

VA Karriär